Křeček o ekonomice: Největší tma je před úsvitem. Tak růžové to nebude, mírnil Pikora

Ekonomové Štěpán Křeček a Vladimír Pikora ve vysílání CNN Prima NEWS

360° 27.11.2023

„Největší tma je těsně před úsvitem a příští rok začne svítat.“ Těmito slovy okomentoval vývoj české ekonomiky poradce premiéra a hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Jeho optimismus však mírnil hlavní ekonom a analytik CFG Vladimír Pikora, který zdůraznil, že to nebude tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Podle Křečka bychom se v příštím roce měli dočkat ekonomického růstu i poklesu úrokové sazby. A v roce 2025, tedy před volbami, by se hospodářská situace měla ještě výrazně zlepšit.

ČTĚTE TAKÉ: V devadesátkách ODS nahrávala mafiánům, teď je vyměnila za bílé límečky, říká Schillerová

S tím však nesouhlasil jeho kolega Pikora, který sice považuje za pravděpodobné, že se tímto směrem bude ekonomika vyvíjet, nicméně to podle něj nebude zas „tak růžové“.

Pikora upozornil, že růst reálných mezd nevykompenzuje předchozí propad. „Reálné mzdy v posledních letech výrazně poklesly, loni to bylo rekordní jak v rámci Evropský unie, tak OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, pozn. red.). V příštím roce mzdy určitě porostou, ale aby to vykompenzovalo předchozí pokles, na to ještě budeme muset čekat hodně dlouho,“ uvedl.

Výhled státního hospodaření se podle Pikory navíc zlepšil především díky snížení závislosti na ruském plynu a rozhodně to neznamená, že by veřejné finance byly zdravé. Proto budou muset následovat další konsolidační balíčky.

Na to Křeček reagoval slovy, že jde o zbytečnou negaci a že vyhlídky jsou „opravdu pozitivní“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kde se v den stávky toulala vláda? Fiala navštívil kravín, Jurečka vyrazil do ulic

Tagy: