ANO si drží náskok, ukazuje průzkum k eurovolbám. Konečná se svou koalicí překvapila

Pokud by se nyní konaly volby do Evropského parlamentu, vítězství by připadlo hnutí ANO. Ukazuje to nejnovější model agentury Ipsos. Koalice Spolu zase svým hlavním sokem zaostává o necelých pět procentních bodů. Na třetím místě by se podle celoevropského šetření pro televizi Euronews umístili Starostové. Model ukázal i překvapivý zvrat –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ svého europoslance by mohla získat i jedna dosud podceňovaná sestava.

Průzkum agentury Ipsos, který se uskutečnil mezi 23. únorem a 5. březnem, naznačil, že v nejlepší pozici je tři měsíce před hlasováním hnutí ANO se 26,3 procenta hlasů. Aspiruje tak na více mandátů než posledně, kdy dosáhlo na šest křesel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kompletní návod krok za krokem. Jak volit europoslance do Evropského parlamentu 2024?

Na druhém místě by se podle modelu umístila se ziskem 21,5 procenta hlasů koalice Spolu. Tento výsledek je pro ni neuspokojivý, neboť zaostává za jejím plánem získat osm mandátů, které koaliční strany mají v současnosti – ODS obhajuje čtyři křesla, TOP 09 a lidovci po dvou.

V čele s Danuší Nerudovou by třetí místo obsadili Starostové se ziskem 13,4 procenta hlasů. Ti by si polepšili, dosud mají v europarlamentu pouze jednoho zástupce – Stanislava Polčáka.

Za nimi se 11,3 procenty umístili Piráti, kteří z minulých voleb obhajují tři křesla a mohli by je získat znovu. Stranu vede do voleb stejně jako v roce 2019 Marcel Kolaja, který byl do roku 2022 jedním z místopředsedů Evropského parlamentu.

Páté místo se ziskem 7,9 procent hlasů obsadila koalice hnutí SPD a Trikolory. Do voleb ji vede bývalý europoslanec a expředseda Svobodných Petr Mach.

Překvapivé je i umístění kandidátky komunistické strany a dalších subjektů, tedy koalice Stačilo! v čele s šéfkou KSČM a europoslankyní Kateřinou Konečnou. Tomu volební model naměřil 6,1 procenta a není tak vyloučeno, že Konečná obhájí svůj mandát.

ČTĚTE TAKÉ: STAN chce v europarlamentu získat alespoň čtyři mandáty. Kandidátku povede Nerudová

Těsně pod hranou zvolení se ziskem 4,9 procenta stojí koalice Přísaha a Motoristé sobě. Na tři procenta nedosáhli Svobodní a SOCDEM.

Čeští voliči budou v červnových volbách do Evropského parlamentu rozhodovat o obsazení 21 křesel. I přesto, že v minulých letech tyto volby nevzbuzovaly takovou pozornost, letos je tomu jinak kvůli domácímu napětí mezi vládními a opozičními stranami. Rozhodně se voleb do EP plánuje podle minulého průzkumu společnosti Ipsos zúčastnit 35 procent dotazovaných, dalších 30 procent odpovědělo, že se spíše zúčastní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Naklonovaná Nerudová i hladící se Vondra. Předvolební kampaň je plná parodií a cílí na mladé

Tagy:
Piráti hnutí ANO SPD Starostové a nezávislí volební průzkum SPOLU Přísaha Svobodní Evropské volby 2024 Ipsos Euronews Motoristé sobě SOCDEM Stačilo!