Antivaxeři jsou i mezi lékaři. Uvěřili nějakým konspiračním teoriím, nechápe Prymula

Žena odmítá očkování

Lékaři odmítači

Česká lékařská komora eviduje desítky stížností na lékaře, kteří upřednostňují neočkované pacienty a nechtějí vakcínu proti covidu aplikovat. Patří mezi ně třeba dětská lékařka z Přeštic, podle které by dětem vakcína mohla ublížit. Praktický lékař z Nýřan zase považuje některá koronavirová opatření za nesmyslná. Podle Romana Prymuly tito lékaři uvěřili konspiračním teoriím.

Pediatrička Anna Urbanová svým dětským pacientům vakcínu proti covidu nedoporučuje a ani ji neaplikuje. Je podle ní totiž stále ve stadiu experimentu. „To, že se stupňuje počet naočkovaných lidí, jak vidíme z praxe, vůbec neznamená, že se blížíme k tečce za koronavirem,“ říká Urbanová.

Naopak praktický lékař Josef Dvořák není odpůrcem očkování, sám má za sebou obě dávky. Vadí mu ale povinnost nosit respirátory ve škole nebo plošné testování. „Já bych testoval pouze nemocné pacienty s klinickými příznaky, přijde mi úplně bláznivé, že testujeme lidi, kterým nic není. Nemyslím, že je nutné nutit třeba dvacetileté lidi, natož děti, aby se nechali povinně očkovat,“ uvádí Dvořák.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka se v posledních týdnech množí stížnosti na takzvané lékaře-antivaxery. „Je to hlučná, ale podle mě malá skupina. My se snažíme jim zbytečně nepřikládat větší význam. Můžeme tolerovat, že někdo vykládá na sociálních sítích něco, co považujeme za nesmysl, ale pokud svým jednáním lékař poškozuje pacienty, tak je to o něčem jiném,“ říká Kubek.

Lékaři, kteří s vládními opatřeními nesouhlasí, pořádají i demonstrace. Podle Kubka by měli Českou lékařskou komoru opustit. „Já jsem ráda, že se podařilo založit paralelní lékařskou komoru, kde se snažíme sdružovat lékaře, kteří mají jiný než propagovaný názor na koronavirus a na očkování,“ popisuje Urbanová.

„Je trochu smutné, že antivaxeři jsou i mezi lékaři. Někteří z nich uvěřili nějakým konspiračním globálním teoriím a myslím, že by se k tomu komora měla postavit čelem, protože to nevrhá úplně dobrý náhled na český lékařský stav,“ říká Roman Prymula.

Obě dávky vakcíny proti covidu má za sebou v tuto chvíli 88 procent všech lékařů. Česká lékařská komora prý dál bude apelovat na ministerstvo zdravotnictví, aby bylo očkování pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách povinné.

Tagy: