Schillerová: Neočkovaní ohrožují zbytek populace. Přece nebudou trpět ti zodpovědní

Alena Schillerová

PARTIE Terezie Tománkové 21.11.2021

Aktuální vlna epidemie nemoci COVID-19 ukazuje, že jsou to především neočkovaní lidé, kteří plní jednotky intenzivní péče a zatěžují zdravotnický systém. V Partii Terezie Tománkové se na tom shodla ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s místopředsedou lidovců Janem Bartoškem i bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Podle Schillerové neočkovaní ohrožují zodpovědnou očkovanou část populace.

Přesto však ministryně nechce povinné očkování. „Jsem dlouhodobě proti povinnému očkování. Navíc u nás by to znamenalo legislativní změnu. Troufnu si říct, že by to mohl být dvouletý cyklus, než by u nás něco takového bylo schváleno, a na to nemáme čas,“ řekla Schillerová v Partii.

„Jsem a byla jsem ale pro restrikci neočkovaných. Je to znepříjemnění života neočkovaných, ale na druhé straně oni ohrožují zbytek zodpovědné populace, nás, co jsme se nechali naočkovat. Na jednotkách JIP končí především neočkovaní, ti nám zahlcují nemocnice. Až když jsou tváří v tvář té realitě, mění názor,“ doplnila.

Podobně hovořil také Bartošek. „Očkování je cesta, ale nikoliv povinné. Lockdown nikdo nechce a uděláme vše, aby nenastal. Ti, kteří se nechtějí očkovat, musí převzít zodpovědnost za své chování. Máme zde řešení, které je finančně přijatelné – očkování. Zpřísnění opatření jde k tomu, že se lidé nechají očkovat. Jasně se ukazuje, že ti, kteří se neočkují, zatěžují zdravotní systém,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Prymula si myslí, že opatření měla být přijata mnohem dříve. „Nastavená jsou správně, nicméně nejsou dostatečná na to, aby dokázala zastavit ten obrovský nápor, který tady je, a určitě nejsou přijatá včas. Akcelerace je obrovská a měla být přijata před 14 dny,“ prohlásil epidemiolog.

„Vidíme, že se nám v tuto chvíli začíná plnit část nemocnic zejména na Moravě. V Čechách je to výrazně lepší. Kategorie neočkovaných tvoří dominantní zátěž, jsou to zejména senioři,“ dodal.

Tagy: