Výborný chce aplikaci pro srovnávání cen potravin: Je to buzerace podnikatelů, tvrdí Prouza

Státní srovnávač potravin

Státní srovnávač cen potravin

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) stále sní o vzniku aplikace pro srovnávání cen potravin. Obchodníci ale nechtějí dodávat potřebná data. Ministr proto uvažuje, že jim to nařídí zákonem. Podle ekonomů by však státní srovnávač snížení cen potravin nepřinesl.

Podle Výborného by srovnávač mohl zákazníkům ukazovat týdenní průměrné ceny základních potravin. Spotřebitel by je poté porovnal s cenovkami v obchodech. Supermarkety však na vzniku aplikace spolupracovat nechtějí. „Buď jim to nařídíme legislativní cestou, nebo se podaří změnit jejich postoj,“ řekl ministr pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Křik, nadávky a ostrá kritika. Rakušan čelil kotli v Sokolově, hosté se hádali i mezi sebou

„Podnikatelé v Česku jsou na podobnou buzeraci v Česku zvyklí, jenom mě překvapuje, že stejně agresivně se vůči podnikatelům chce chovat i tato vláda, která slibovala snižování byrokracie,“ komentoval to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Podobné srovnávače přitom už na trhu jsou, ekonomové proto nechápou, proč by stát měl vyvíjet další za stovky milionů korun.

„Ceny potravin klesly a teď přijde státní aplikace a slízne smetanu. Ministerstvo pak bude tvrdit, že to bylo kvůli té aplikaci,“ řekl pro CNN Prima NEWS datový analytik společnosti Datarun Petr Bartoň. „Je to tak marginální věc, ale přesto dostává tolik pozornosti ministra, který má spoustu jiných starostí, jimž by se měl věnovat,“ podivil se hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

Inspiraci pro vznik aplikace našel ministr zemědělství v Řecku. Srovnávač tam ovšem podle Svazu obchodu preferoval velké supermarkety a menší obchody na vesnicích prý přišly o zákazníky.

Něčeho podobného se obávají i čeští zemědělci. „Místní lokální regionální potravináři tím jen utrpí,“ popsal pro CNN Prima NEWS místopředseda Zemědělského svazu ČR Jaroslav Vaňous. Ministr by měl nejen téma vzniku aplikace řešit s obchodními řetězci na začátku jara.

Tagy:
jídlo potraviny obchod ekonom KDU-ČSL Tomáš Prouza ministr zemědělství vláda Česko Marek Výborný Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky