Novým projektům vdechuji život, zchátralé se snažím vrátit na výsluní

Jana Mastíková

Interview PLUS 4. 4. 2023

Jaké to je řídit architektonické a projekční studio v době, kdy trh s nemovitostmi čelí krizi? A jak se dá ustát kritika veřejnosti, která má výhrady k dílu, jehož realizace si vyžádala spoustu času i sil? Nejen na tyto otázky v pořadu Interview PLUS Martině Kuzdasové odpovídala Jana Mastíková, hlavní architektka studia LOXIA.

Vysoké ceny stavebního materiálu i nemovitostí. A k tomu navíc drahé a těžko dostupné hypotéky. To vše dohromady ústí v krizi, s níž se trh s bydlením v Česku potýká už několik měsíců. Jak na ni reagují klienti využívající služeb architektonických a projekčních kanceláří? Podle Jany Mastíkové se zatím drží původních plánů. „U nás se to naštěstí zatím projevuje nepatrně. Projekty bytových domů, to je u nás v České republice velice složitá disciplína, v Praze obzvlášť. Protože vymyslet, povolit a vyprojektovat bytový dům v průměru trvá 5-8 let. Takže naši zadavatelé si netroufnou tyhle věci stopnout. Vědí, že by jenom ztráceli čas,“ říká Jana Mastíková s tím, že je za to ráda.

Jedním z dalších úkolů, kterého se studio LOXIA zhostí, je rekonstrukce zchátralého jihočeského zámku Bzí nedaleko Hluboké nad Vltavou.

„Cítíme odpovědnost k tomu pomoci uchovat a zachránit něco, co je naší historií. Takže záměr s panstvím Bzí je jednoduchý. Vrátit mu krásu a šarm a hlavně do něj přinést život,“ podotýká Jana Mastíková.

A dodává, že v plánu je vytvoření volnočasového rekreačního areálu. „Kam by mohli lidé přijíždět na dovolenou, za sportem, za kulturními akcemi. Mohla by tam být krásná svatba, cokoliv co přivede lidi a znovu jim ukáže krásu okolí a kouzlo jižních Čech.“

S podobnými projekty má LOXIA zkušenost. Před pár měsíci se veřejnosti otevřel volnočasový areál pod Nuselským mostem v Praze, Jammertal. Ten se ale po zpřístupnění dočkal i kritiky návštěvníků i obyvatel z okolí. „Mám pro to pochopení. Část lidí nemá ráda změny a bojí se něčeho, co je nové, co neznají a co mění pro ně zažité pořádky. Já ale věřím, že na Folimance se nám podařilo udělat takový areál, který funguje pro celé široké okolí,“ říká Jana Mastíková, která má za sebou řadu jiných úspěšných projektů. Jedním z nich je například Radnice Prahy 12, které se pro svoji podobu přezdívá Tři kostky cukru, a které jsou navrženy jako hospodářsky úsporné.

Tagy: