Učitelé, taxikáři, lékaři. Ukrajinci berou pušky do rukou, za zemi jsou ochotni zemřít

Ukrajinští civilisté na vojenském cvičení

Reportér CNN o situaci na Ukrajině

Ruské boje probíhají již po téměř celé Ukrajině a do války se zapojuje víc a víc dobrovolníků. Jedná se o lidi napříč obory a věkem. Rodnou zemi chtějí chránit za každou cenu.

Padající sníh zakryl Martě Yuzkivové výhled, když se spolu s dalšími sedmi bojovníky pohybovala ve formaci po úzké silnici. S puškami v pohotovosti a při tiché komunikaci hledali nepřítele. Pak se bez varování zpoza borovic vynořila ruská skupina diverzantů a zastřelila čtyři druhy Yuzkivové. Ta se vzápětí skácela také.

Bojovníci ale ve skutečnosti nezemřeli. Přepadení bylo součástí série cvičení, které ještě v sobotu v areálu opuštěné továrny u Kyjeva uspořádali veteránští instruktoři dohlížející na skupinu ukrajinských dobrovolníků.

Nebudu žít pod okupací

„Vím jistě, že Ukrajinu (v případě ruské invaze) neopustím. Budu se bránit,“ řekla BuzzFeed News 51letá lékařka, manželka a matka tří dětí Yuzkivová. „Jsem soucitný, empatický člověk, ale zabíjela bych (pro ochranu své země),“ dodala žena.

Dmytro Ternovskij, 39letý fyzioterapeut kyjevského fotbalového klubu Arsenal, pochází z východního Doněcka, ale v roce 2016 z města ovládaného Ruskem utekl do Kyjeva. Pro BuzzFeed News uvedl, že na vlastní oči viděl, jak se jeho města zmocnili ruští válečníci a přinesli tamním obyvatelům smrt a zoufalství. K jednotkám teritoriální obrany se přidal, aby pomohl zajistit, že se totéž nestane Kyjevu. Navíc se styděl, že se v roce 2014 nechopil zbraně, aby se Rusům ubránil. „Bylo mi velmi trapné, že jsem tehdy nebyl s (ukrajinskými bojovníky),“ řekl.

„Jestli přijdou frajeři z (Ruska) a budou se mi snažit říkat, jak mám žít na své půdě, ať jdou do p***le,“ řekl 28letý podnikatel Vasyl Hryhoryuk, když předváděl svou útočnou pušku AR-15.

Všeobecná mobilizace

Rusko ve čtvrtek skutečně zahájilo invazi na Ukrajinu. Prezident východoevropské země Volodymyr Zelenskyj po souhlasu parlamentu vyhlásil mobilizaci mužů od 18 do 60 let. Exploze se ozývají po celé zemi. Rusko v pátek nad ránem zahájilo bombardování Kyjeva.

Od Charkova na východě až po Lvov na západě se v posledních měsících lidé připojily k silám, které tvoří asi 80 tisíc dobrovolníků v 25 samostatných brigádách, neboli jedna pro každý region Ukrajiny i hlavní město země.

Každý víkend se scházeli k jednodennímu výcviku. Bojovníci jsou civilisté ze všech vrstev ukrajinské společnosti, včetně pracovníků IT, bankéřů, lékařů, taxikářů, učitelů, prodavačů a dalších. Oblékají si lovecké oblečení a nesourodé uniformy z armádních přebytků. Někteří z nich nosí tenisky, které se lépe hodí do módních ulic v centru Kyjeva než na bojiště. Na sobotním výcviku jich několik drželo v ruce kartonové výřezy kalašnikovů. Technicky spadají pod velení ukrajinské armády, což z nich v podstatě dělá součást záložní armády země. To však neznamená, že jim armáda poskytuje výstroj a výzbroj.

Bojovníky cvičí někteří ze zkušených ukrajinských veteránů. Patří mezi ně i šedesátiletý Serhij Filippov. Byl majorem dobrovolnického bojového praporu Donbas, který v letech 2014 a 2015 pomáhal zvrátit postup Ruskem podporovaných separatistů. „Tihle chlapi jsou motivovaní. Přicházejí se učit a jsou připraveni jako první zemřít za toto město,“ sdělil před invazí Filippov.

Tagy: