Putin chce na Ukrajině loutkovou vládu. Připomíná to rok 1968, uvedli Kofroň a Šedivý

360° (224)

Vojenskou operaci na Ukrajině musel ruský prezident plánovat delší dobu, uvedl armádní generál v záloze Jiří Šedivý ve vysílání CNN Prima NEWS. Může se tak podle něj opakovat rok 1968. Politický geograf Jan Kofroň dodal, že Vladimir Putin nyní možná bude chtít loutkovou vládu.

„Operace byla skutečně připravována delší dobu. Vyjednávání bylo součástí loutkové hry Putina,“ uvedl v pořadu 360° Šedivý. Reagoval tak na schůzky ruského prezidenta, který ještě před pár dny jednal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem či německým kancléřem Olafem Scholzem.

Situace ale vzala v noci ze středy na čtvrtek rychlý spád, který měl ruský prezident promyšlený předem. „Putin chce vyměnit vládu a nahradit ji loutkovou vládou. Zkrátka, donutit ji ke kapitulaci. Zdá se, že jedinou cestou je převzít kontrolu a dosadit alternativní vládu, i když bude mít malou podporu lidí. Je to bohužel reálné,“ sdělil Kofroň.

Zbavit nepřítele smyslů

„Chce zbavit armádu hlavy, tedy očí a uší. Zamezí, aby ukrajinská armáda mohla být použita jako celek, pokud bude bez efektivního řízení,“ přidal se bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Vývoj událostí tak může mít opravdu tvrdé dopady. „Může se opakovat rok 1968, tehdy Sověti de facto unesli české představitele do Moskvy. Jde o změnu ukrajinského režimu. Záleží, jak donutí vládu a jestli bude pokračovat v odporu proti agresi, či nikoliv,“ podotkl Šedivý.

I kdyby nedošlo k nejhorším scénářům, dopady války by mohly zasáhnout i tuzemsko. „Záleží, jak tato společnost bude vypadat poté, co se zdraží energetické suroviny. Politická garnitura v Evropě bude vystavena obrovským tlakům a vždy půjde o kompromis,“ nastínil Šedivý.

Připomněl také, že Česko zaspalo v modernizovaní armády. „Teď není schopné poslat pořádné jednotky na Východ a doplácíme na to. Jednou nás to bude stát hodně peněz,“ dodal armádní generál v záloze.

Boje s ruskými jednotkami podle ukrajinských představitelů propukly podél téměř celé hranice s Ruskem a Běloruskem. Rusové napadli mimo jiné letiště Hostomel poblíž Kyjeva a obsadili odstavenou černobylskou jadernou elektrárnu. Ukrajinská města hoří, lidé spí v metru. Rusové zatýkají protiválečné demonstranty. Více se dočtete zde.

Tagy:
Vladimir Putin armáda Ukrajina CNN Prima NEWS Emmanuel Macron vláda Jiří Šedivý Olaf Scholz Jan Kofroň Prezident Ruska