Ať je šampionem mír. Zelenskyj zveřejnil poselství, které mu FIFA zatrhla odvysílat

Mezinárodní fotbalová federace FIFA si přidělala další nepřátele tím, že odmítla před nedělním finálovým zápasem mistrovství světa mezi Argentinou a Francií pustit mírové poselství ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Hlava státu zmítaného válkou veřejnosti nabídla, co mělo zaznít na katarském stadionu Lusail.

„Zdravím z Ukrajiny všechny fanoušky fotbalu, života a míru. Toto mistrovství světa znovu ukázalo, že různé země a národnosti mohou soutěžit, kdo je nejsilnější, ve fair play, ale ne ve hře s ohněm.

Ve válce nejsou šampioni, nemůže být remíza. Oznamuji iniciativu uspořádat během této zimy summit globálního míru. Summit, který má sjednotit všechny národy světa kolem věci globálního míru. Tribuny stadionů se po zápase vyprázdní, ale po válce zůstávají prázdná města. Proto musí války selhat a šampionem se má stát mír, jako je tomu nyní v Kataru,“ poznamenává Zelenskyj na videu, které mělo být přehráno před masivním publikem.

Podle prohlášení Kyjeva Katar s poselstvím souhlasil, ale stopku vystavila FIFA. A optikou mnoha lidí tímto krokem, jako už mnohokrát, selhala. Orgán se šéfem Giannim Infantinem se snaží během šampionátu vymýtit jakékoliv zprávy, které nesouvisí s fotbalem.

Hned v úvodu šampionátu sklidila FIFA kritiku poté, co zakázala kapitánům sedmi evropských národních týmů nastoupit s páskou s logem OneLove podporujícím komunitu LGBTQ+. Tím chtěla vyhovět přání organizátorů, aby nebyly podporovány sexuální menšiny, které katarské právo nerespektuje.

Tagy:
válka mír Ukrajina poselství FIFA fotbal Katar Volodymyr Zelenskyj sport Mistrovství světa v Kataru 2022 Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Mistrovství světa ve fotbale FK Dynamo Kyjev válka Katar FIFA