Ať Ukrajina nedopadne jako Československo. Hitlerovi ústupky nestačily, říká Reznikov

Pokud by došlo k územním ústupkům ze strany Ukrajiny, opakovala by se situace po mnichovské dohodě v Československu. Pro web The Guardian to řekl v září odvolaný ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Reagoval tak na rady některých spojenců napadené země, kteří Kyjev nabádají ke kompromisu. Zároveň varoval před údajnými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina válku přesunout i do dalších zemí východní Evropy.

„V roce 1938 byla v Mnichově podepsána nechvalně proslulá dohoda o převodu československých Sudet třetí říši. Ta měla zabránit druhé světové válce. Z historie víme, že to Hitlera nezastavilo. Třetí říše brzy ovládla celou zemi, včetně vojska, které později sehrálo důležitou roli při invazi do Polska a Francie,“ popsal Reznikov ve svém komentáři pro The Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové se děsí dronových útoků na svém území. Letadla schovávají pod pneumatiky, uvádí CNN

Putin je podle Reznikova odhodlaný zničit Ukrajinu a asimilovat občany do Ruska. „Rusko ukončí válku výměnou za uznání okupovaných území Ukrajiny. Putin tím sleduje jediné – získat čas, přeskupit síly a ‚konečně vyřešit ukrajinskou otázku‘ s využitím nových zdrojů. Rusko neuznává existenci země a jejího národa. Cílem je zničení ukrajinské státnosti a asimilace Ukrajinců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský postup při dobývání ztraceného území

Podle Reznikova by Putin v případě úspěchu nezůstal jen u Ukrajiny. „Myslím, že nechat Rusko, aby získalo ukrajinské zdroje, jen zvýší ambice Kremlu a povede k nové velké válce ve východní Evropě, do níž se nevyhnutelně zapojí NATO – se všemi z toho plynoucími riziky,“ varoval v článku.

Reznikov se domnívá, že žádná dohoda s Kremlem by konflikt neukončila. Cestou k vítězství Ukrajiny je podle něj obnovení územní celistvosti země, stažení ruských vojsk, potrestání válečných zločinců, reparace, změny v mezinárodním právu, které zabrání podobným agresím do budoucna, a zapojení Ukrajiny do budování mezinárodní bezpečnosti. „Vyzývám vás k jednotě, statečnosti, konsolidovanému jednání – jen tak můžeme tento svět zachránit před katastrofou třetí světové války,“ apeloval na spojenecké ministry obrany.

Rady spojenců

Někteří západní spojenci v minulosti prohlásili, že by Ukrajina měla přistoupit na kompromis. „Myslím, že řešením by mohlo být, kdyby se vzdala území a na oplátku získala členství v NATO,“ řekl Stian Jenssen, šéf kanceláře generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, v panelové diskusi v norském Arendalu.

Jenssen se později za svůj výrok omluvil. „Mé vyjádření bylo součástí širší diskuse o možných budoucích scénářích, neměl jsem to podat takto. Byla to chyba,“ bral svá slova zpět v rozhovoru pro norský deník Verdens Gang.

Reznikov na funkci ministra obrany rezignoval na žádost prezidenta Volodymyra Zelenského v pondělí. Podle hlavy státu byla výměna šéfa resortu nutná kvůli změně přístupu. Reznikovův odchod doprovází podezření z korupce. Obviněn však nebyl.

Tagy: