Členství v NATO výměnou za předání území Rusům. Ukrajince rozčílil „směšný“ návrh

Vedoucí kanceláře generálního tajemníka NATO Stian Jenssen na panelové diskuzi v Norsku zmínil možnost, že by se Ukrajina mohla dostat do Severoatlantické aliance, kdyby část území přenechala Rusku. Kyjev takový návrh pobouřil. Vedení Aliance pak začalo slova Jenssena rychle žehlit.

V norském městě Arendal padlo pár nečekaných slov. O několik hodin později tato slova začala plnit titulky novin a rozpoutala diplomatickou roztržku na ose mezi Ukrajinou a Severoatlantickou aliancí.

Za všechno mohl Stian Jenssen, vedoucí kanceláře generálního tajemníka NATO. Pravá ruka Jense Stoltenberga na panelové diskuzi hovořila o potenciálním vstupu Ukrajiny do Aliance. Jenssen jako jednu z možností zmínil, že by mohl Kyjev přenechat Rusům část území, které teď okupují, a tím by se mohl dostat do NATO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci ukázali záběry z útoku na Kerčský most. Použili speciální dron „mořské dítě“

„Ukrajina se musí rozhodnout, kdy a za jakých podmínek chce vyjednávat,“ doplnil Jenssen. Informoval o tom norský list Verdens Gang. Ani takový dodatek ale vysoko postaveného člena vedení NATO neušetřil kaskády rozčílených reakcí.

Ostré reakce

Představitelé Ukrajiny výrok okamžitě odsoudili, informoval list Pravda.

„Zobchodovat území výměnou za ochranný deštník NATO? To je směšné. Znamená to vědomě zvolit porážku demokracie, dodat kuráž světovému zločinci, zachovat ruský režim, zničit mezinárodní právo a předat válku dalším generacím,“ rozčílil se Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, na sociální síti X.

Přidal se i mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko. „Mluvit o vstupu Ukrajiny do NATO výměnou za postoupení části ukrajinského území je naprosto nepřijatelné,“ napsal na Facebooku. Upozornil na to web Newsweek.

„Vždy jsme měli za to, že Aliance, stejně jako Ukrajina, území neobchoduje. Vědomý či nevědomý podíl představitelů NATO na utváření narativu ohledně možnosti, že se Ukrajina vzdá svých území, nahrává Rusku,“ doplnil.

Kvůli překotným reakcím nakonec Jenssenova slova oficiálně tlumočil další představitel Severoatlantické aliance.

„Plně podporujeme suverenitu a teritoriální integritu Ukrajiny, jak ostatně lídři NATO ujistili v červenci na summitu ve Vilniusu. Budeme pokračovat v podpoře Ukrajiny tak dlouho, jak to bude potřeba. Jsme odhodláni dosáhnout spravedlivého a trvalého míru,“ uvedl nejmenovaný představitel.

Tagy:
válka NATO Ukrajina kritika území Rusko členství Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Mychajlo Podoljak poprask Stian Jenssen