Ať už Biden znovu nekandiduje, přeje si podle průzkumu přes 70 procent Američanů

Více než 70 procent Američanů si nepřeje, aby se prezident Joe Biden v příštích volbách ucházel o znovuzvolení. Vyplývá to z průzkumu, který si u společnosti Harris a Harvardova politického institutu nechal vypracovat portál The Hill. Prezidentské volby se v USA budou konat v roce 2024.

Třetina respondentů se domnívá, že 79letý Biden už je na případné druhé funkční období příliš starý. V době konání prezidentských voleb mu bude 81 let. Dalších 45 procent respondentů uvedlo, že na pozici šéfa Bílého domu již nestačí. Bidenovo počínání v roli prezidenta schválilo pouze 38 procent Američanů, což je nejméně od začátku jeho prezidentství.

Zprávy z Bílého domu naznačují, že Bidena začaly spekulace o jeho budoucnosti dráždit. Problém umocnila prudce rostoucí inflace, neúspěchy v zahraniční politice i potíže při schvalování zákonů, napsal list The Times.

„Biden by možná chtěl znovu kandidovat, ale voliči říkají ‚ne‘ myšlence na druhé funkční období, protože odmítají jeho práci ve funkci prezidenta,“ uvedl šéf průzkumného týmu Mark Penn. „V demokratických prezidentských primárkách by pro něj hlasovalo pouze 30 procent demokratů,“ dodal.

Oznámení prezidentské kandidatury podle některých médií zvažuje bývalý prezident Donald Trump, který je mezi řadovými členy Republikánské strany stále velmi populární. Všeobecně se předpokládalo, že 76letý Trump s rozhodnutím, zda bude znovu kandidovat, počká až po listopadových volbách.

Prezidentští kandidáti obvykle čekají s prohlášením až zhruba rok před volbami. Přesto někteří Trumpovi podporovatelé naléhají, aby svůj vstup do boje o Bílý dům potvrdil už v nadcházejících týdnech.

Tagy: