Výpadky, osahávání a taháky. Bílý dům má z Bidena bolehlav, co všechno prezident natropil?

Joe Biden jako nevypocitatelny politik

Střípky ze života prezidentského kandidáta Joe Bidena.

Americký prezident Joe Biden každý týden vrší hromadu přeřeků, rétorických faulů a společenských faux pas a Bílý dům má podle expertů co dělat, aby jeho kiksy stíhal napravovat. Důvěra veřejnosti v nejmocnějšího politika planety mezitím klesá. Jaké přešlapy už má Biden na hrbu?

Mohl si v 79letech užívat prominentní důchod, demokratický politik Biden chtěl ale dělat prezidenta globální velmoci. Toto rozhodnutí si naneštěstí bere svou daň. Ačkoli Bidena odborníci v minulosti chválili například za pozitivní vítr na poli zahraniční politiky, ochotu zabývat se otázkou lidských práv či přístup k válce na Ukrajině, jeho snahy hyzdí zmatky, přeřeky a ignorace etikety.

S tím vším ale rozhodně nezačal až po vstupu do oválné pracovny, ve skutečnosti měl Biden ještě před nájmem v Bílém domě přezdívku „Creepy Joe“, tedy strašidelný Joe. Veřejnost si všímala zejména jeho přílišného fyzického kontaktu s lidmi, se kterými se na mediálních akcích setkával. Biden v minulosti přehnaně ohmatával, objímal a svíral malé děti i ženy politiků. Proslulo také jeho nekonečné objetí s Hillary Clintonovou. Nutno podotknout, že úpěnlivým stiskem se proslavil i jeho předchůdce Donald Trump.

Přespříliš vlídná objetí by snad lidé mohli přičíst přehnané srdečnosti, jenže po vstupu do Bílého domu začal Biden páchat mnohem závažnější přešlapy. Snad i proto, že na něj začalo být více vidět.

Časté výpadky paměti

V den prezidentských voleb se Biden dopustil zvláště třaskavého přeřeku, když si na volebním mítinku spletl svou vnučku Natalii se synem Beauem. Šlo o nevhodnou záměnu hlavně kvůli tomu, že Bidenův syn Beaue zemřel v roce 2015 na rakovinu. Po nástupu do Bílého domu si pak Biden na svou první tiskovou konferenci přinesl taháky a motiv taháků se s ním váže dodnes.

Brzy nato přišly také skandály na významných zahraničních akcích. Na prestižním mítinku G7 si Biden loni při proslovu spletl asijskou zemi s africkou. „V Libyi bychom měli otevřít místa, kterými by se dalo projet, abychom mohli poskytnout... potravinovou a ekonomickou pomoc, skutečně životně důležitou pomoc lidem, kteří jsou ve velkých problémech,“ pronesl Biden. Problém byl v tom, že „Libyí“ měl na mysli úplně jiný stát – Sýrii.

V září minulého roku pak děkoval do Británie a Austrálie za ukutí bezpečnostní dohody AUKUS, jenže si nemohl vzpomenout, komu vlastně děkuje. Vyřešil to proto po svém. „Děkuji Borisovi a chci také poděkovat... tomu týpkovi od protinožců. Díky moc, kámo,“ prohodil nejmocnější politik světa.

Taháky na každém stolu

V letošním roce skandálů přibylo do takové míry, že už se nedají snadno omluvit nebo zamést pod koberec. Bidenova fyzická ani psychická kondice na tom zřejmě nejsou úplně nejlépe. Veřejnost vyděsil i před týdnem, když spadl z kola. Z kola, které stálo.

Smutnou korunu nasadil Biden svým přešlapům v tomto týdnu, když na tiskové konferenci omylem ukázal novinářům přední stranu svého taháku, na kterém byly poznámky typu „pozdrav“ nebo „odejdi“.

Tím to ale naneštěstí nekončí. Když Biden v dobré víře komunikuje se zahraničními partnery, často při tom nedbá pravidel politické rétoriky. Podle časopisu Newsweek už má Bílý dům „bolehlav“ z toho, jak musí Bidenova vyjádření neustále korigovat. USA musely tlumit například prezidentova až příliš ostrá vyjádření o tom, že „Putin nesmí zůstat u moci“ nebo že Washington bude při napadení Čínou „bránit Tchaj-wan“.

Přes všechny Bidenovy činy prozatím z informací z Bílého domu vyplývá, že se chce prezident pokusit obhájit mandát ve volbách v roce 2024. V nich by se mohl opět střetnout s exprezidentem Donaldem Trumpem.

Tagy: