Poslední hodiny Alžběty II.: Detail na fotce napověděl, že se blíží konec

Poslední snímky Alžběty II. při jmenování Liz Trussové premiérkou Velké Británie ve Skotsku.

360° (908)

Australská lékařka popsala poslední chvíle života britské královny Alžběty II. Podle ní mohla trpět velkými bolestmi kvůli onemocnění cév. Při úterním setkání s novou premiérkou Lizz Trussovou tak Alžběta II. musela mít neuvěřitelně silnou vůli královský závazek dokončit.

Britská královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let ve čtvrtek večer v 18:30 na zámku Balmoral. Australská lékařka Deb Cohen-Jonesová uvedla, že fotografie pořízené v úterý, kdy se Alžběta II. setkala s britskou premiérkou Lizz Trussovou, mohly být známkou zhoršujícího se zdravotního stavu. „Je možné, že šlo o projevy periferního cévního onemocnění. To je porucha krevního oběhu, která způsobuje zúžení či zablokování cév mimo srdce a mozek,“ uvedla Cohen-Jonesová podle webu Daily Mail s tím, že onemocnění může vyústit až v srdeční selhání.

Mezi nejčastější příznaky patří bolest, která se může projevovat křečemi nebo svalovou únavou, chlad či necitlivost postižené části těla. Na rukou královny se navíc objevily modré fleky, což mohlo znamenat, že srdce nebylo schopné účinně pumpovat krev.

Pokud by Alžběta II. opravdu trpěla tímto onemocněním, měla by podle australské lékařky velké bolesti. Není ale zcela jasné, jak dlouho měla královna fleky na rukou, neboť se v poslední době nevyskytovala na veřejnosti, případně nosila rukavice. Je ale pravděpodobné, že při úterním setkání s premiérkou Lizz Trussovou musela Alžběta II. mít neuvěřitelně silnou vůli dokončit královský závazek.

První oficiální oznámení o zhoršujícím se zdravotním stavu královny Alžběty II. vydal Buckinghamský palác pět minut po půl jedné odpoledne. „Lékaři královny se obávají o zdraví Jejího Veličenstva a doporučili, aby zůstala pod lékařským dohledem. Královna se cítí dobře a zůstává na Balmoralu,“ informoval Buckinghamský palác.

O 12 minut později přichází informace, že princ Charles a jeho manželka Camilla pojedou na Balmoral. Hned poté je vydáno oznámení, že na Balmoral pojede i princ William. Ve 13:47 se lidé dozvídají, že na skotský zámek míří i princ Andrew. Později přicházejí i informace o přicestování některých dalších členů královské rodiny.

V 18:30 pak Buckinhagmský palác vydává smutnou zprávu, že britská královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let.

Tagy:
nemoc zdraví bolest britská královská rodina Alžběta II. královská rodina Liz Trussová Balmoral Karel III. Camilla, královna-manželka William, princ z Walesu Ondřej, vévoda z Yorku