Scénář po smrti královny: Británii čeká 10 dní smutku. Co přesně se bude dít dál?

Královna Alžběta II. se svým synem a korunním princem Charlesem

Ve věku 96 let zemřela ve čtvrtek britská královna Alžběta II. Na její skon byl Buckinghamský palác dle protokolu připravený a má vypracovaný program událostí, které budou v nadcházejících dnech královskou rodinu i běžné Brity čekat. Operace nese název „Londýnský most“, úmrtí monarchy je v ní označováno jako Den D. Celkový harmonogram je plánován na 10 dní.

Den D

„London Bridge is down“, neboli „Londýnský most padl“. Tímto heslem se nová britská ministerská předsedkyně Liz Trussová dozvěděla o smrti britské královny. Podle protokolu má být právě premiér země první osobou mimo rodinu, komu je zpráva sdělena. Trussová následně tuto zprávu sdělila svým ministrům, vládám v rámci Společenství národů, tedy zemím, v nichž je britský monarcha oficiálně stále nejvyšší hlavou státu (jde například i o Kanadu či Austrálii – pozn. red.), členům britského parlamentu a místním vládám ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku.

Zákonodárné sbory v zemích Velké Británie kvůli smrti monarchy okamžitě ukončily své jednání. Trussová pak krátce po prvním prohlášení nového krále Karla III. přišla s vlastním vyjádřením, v němž královnu ocenila a a řekla, že „končí druhá alžbětinská éra“. Ve svém proslovu zároveň slíbila svoji loajalitu a oddanost novému panovníkovi. Karlovi III. nakonec vzkázala: „Bůh ochraňuj krále!“ Ještě během čtvrtka měla Trussová zamířit na první audienci k novému králi.

Královská rodina má ještě v tento den vyhlásit informace, kdy se bude konat státní pohřeb, ale očekává se, že to bude desátý den po úmrtí. Podle protokolu měl večer nový král vystoupit se svým prvním projevem, ale Karel III. již oznámil, že jej přednese až v pátek.

Zpráva o odchodu královny šla k veřejnosti poprvé tradičně přes britskou tiskovou agenturu Press Association. Buckinghamský palác následně zprávu zaslal dalším médiím, přičemž ta následně přerušila svá pravidelná vysílání, aby oznámila úmrtí panovnice.

Den D+1

Den po smrti královny bude velkým dnem pro nového krále. Zasedne totiž takzvaná Nástupnická rada, která tak Karla III. oficiálně jmenuje novým vladařem Spojeného království. Jednání se mají osobně účastnit stovky britských politiků.

Následně by mělo dojít na slavnostní potvrzení Karla III. coby nového panovníka v St. James's Palace a rovněž na Královské burze. Následovat má setkání mezi novým králem, premiérkou Trussovou a jejím kabinetem.

Den D+2

Další den má rakev s královninými ostatky doputovat do Buckinghamského paláce. Napřed se ovšem spustí jiná operace, a sice „Operace jednorožec“, která nastala kvůli tomu, že královna zemřela ve Skotsku. Její tělo tak bude dočasně uloženo v Hollyrooodhouse v Edinburghu, kde by se měla konat i smuteční procesí a mše.

Při příjezdu zpět do Londýna má rakev s tělem královny zamířit na nádraží St. Pancras, kde ji budou čekat členové vlády. Poté bude odvezena do Buckinghamského paláce.

Den D+3

Během tohoto dne by dle protokolu nový král Karel III. měl zamířit na cestu po Velké Británii. Půjde doslova o maraton plný přejíždění. První na programu má být návštěva skotského parlamentu a rovněž by se měl zúčastnit mše v edinburské katedrále svatého Jiljí (St Giles' Cathedral).

Den D+4

Nový král pokračuje ve svých cestách. Na tento den je v plánu návštěva Severního Irska, kde se zúčastní mše v belfastské katedrále svaté Anny a přijme kondolence z řad představitelů místní vlády.

V tento den také začíná nacvičování smutečního procesí za rakví s ostatky královny z Buckinghamského do Westminsterského paláce. Akt nese název „Operace lev“.

Den D+5

V tento den probíhá zmiňované smuteční procesí za rakví. Kromě toho se také uskuteční smuteční mše ve Westminsterském paláci, jakmile do něj bude donesena tělo zesnulé panovnice.

Den D+6 až Den D+9

Po celé tři dny má rakev s tělem královny ležet ve Westminsterském paláci. Po 23 hodin denně se s Alžbětou II. budou moci loučit běžní lidé. Akt nese jméno „Operace peří“. Dále započnou přípravy na pohřební průvod.

Král Karel III. by měl v této době zároveň podniknout ještě cestu do Walesu, kde se má účastnit smutečního aktu v místním parlamentu a také mše v Liadaffské katedrále v Cardiffu.

Den D+10

V poslední den operace „Londýnský most“ se koná státní pohřeb zesnulého monarchy, na který dorazí stovky vrcholných státníků z celého světa. Tradičně se odehrává ve Westminsterském opatství. S úderem pravého poledne se má v celé Velké Británii držet dvouminutové ticho.

Pohřební procesí se uskuteční v Londýně a ve Windsoru. Následují smuteční mše. Po nich bude královna Alžběta II. pohřbena ve Windsoru v kapli krále Jiřího VI., jejího otce. Pochována bude vedle svého manžela, prince Philipa, který zemřel loni v nedožitých 100 letech.

Tagy: