Putinův pravověrný ráj: Rusko nabízí azyl lidem zhnuseným „západními liberálními ideály“

Ruský prezident Vladimir Putin

Vývoj bojů na Ukrajině a v Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin nabízí zahraničním občanům azyl ve své zemi. Útočiště v Rusku je určené pro ty, kteří chtějí utéct před „západními liberálními ideály“. O nabídce informuje ruská tisková agentura TASS, kterou má Kreml plně ve své moci. Seznam států, jejichž občané by mohli o azyl v Rusku žádat, chce Putin ještě dodat.

Podle TASS budou moci o azyl žádat občané jiných států, a to dokonce „bez dokumentů potvrzujících znalost ruského jazyka, historie a základních práv“.

ČTĚTE TAKÉ: Nečekaný válečný kontrast: Ukrajinci postupují v Rusku, doma území ztrácejí, ukazuje analýza

Tisková agentura, která je jednou z mnoha hlásných troub kremelské propagandy, dále uvádí, že uchazeči o ruský azyl mohou svoji žádost podat na základě „odmítnutí politiky svých států s ohledem na prosazování neoliberálních myšlenek mezi vlastním obyvatelstvem, které jdou proti duchu tradičních ruských duchovních a morálních hodnot“.

Seznam států, jejichž občané by mohli takto o pobyt v Rusku žádat, má prý Putin a vláda v čele s premiérem Michailem Mišustinem ještě dodat. Podle agentury TASS se má jednat o země „prosazující nezdravý přístup ke svým občanům“.

První uchazeči by mohli ruský azyl získat už od září s tím, že by od ruského ministerstva zahraničí dostali tříměsíční vízum. Alespoň tak to uvádí propaganda Kremlu.

Na druhou stranu však Rusko od začátku války na Ukrajině opustily desítky tisíc lidí. Část z nich odešla do Evropy, další lidé pak do postsovětských států, jako jsou třeba Kazachstán či Arménie. Utíkali zejména mladí Rusové, kteří se obávali možnosti, že by kvůli dlouhotrvající válce na Ukrajině, která měla podle Kremlu  trvat jen několik málo týdnů, mohli být povoláni do armády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když dron zastaví, máte problém. Reportér CNN Prima NEWS byl 250 metrů od bojové linie

Tagy:
Vladimir Putin Evropa imigrace společnost politika azyl mezinárodní vztahy Kazachstán Rusko Arménie ITAR-TASS Moskevský Kreml Prezident Ruska Ministerstvo zahraničních věcí Ruska ruská invaze na Ukrajinu