Když dron zastaví, máte problém. Reportér CNN Prima NEWS byl 250 metrů od ruských pozic

Matyáš Zrno

360° (232)

Na frontě vám nad hlavou neustále bzučí drony. A pokud se některý z nich ve vzduchu zastaví, máte problém, protože drony jsou loterie. Tak popsal zkušenost přímo z bojové linie na Donbase vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno v pořadu 360°. S kameramanem Petrem Židkem strávili na jednom z ukrajinských stanovišť celých 24 hodin. Od ruských pozic je dělilo pouhých 250 metrů.

Zrna v první linii ukrajinské obrany překvapila především jedna věc. „Dalo by se říct, že 99 procent energie, kterou vojáci vynakládají, nevěnují boji, ale na udržení pozice v chodu – munici, pohonné hmoty do generátorů, potraviny a jídlo musí nejdříve přivézt a vše odtahat na zádech,“ zdůraznil reportér.

K TÉMATU: Putin posílá do Kurské oblasti tisíce mužů, to ale nestačí. Jakou silou disponují Ukrajinci?

To vše za nepředstavitelných podmínek. Obráncům létají nad hlavou 24 hodin denně drony, takže musí volit složité cesty, jak dostat do stanovišť zásoby. „Když jsme šli kilometr pěšky od auta k pozici, neustále nám nad hlavou bzučely drony,“ popsal Zrno.

V daném momentě je prý nemožné na první pohled zjistit, jaké straně bezpilotní letoun náleží. „Pokud nad vámi přeletí a směřuje pryč, je to v pořádku. Jestliže se ale nad vámi takzvaně zavěsí, je to problém,“ objasnil v pořadu 360°.

Stroj buď na zaměřeného člověka zaútočí nebo navede minometnou palbu. „V takovém případě musíte utéct do zalesněného prostoru nebo krytu. Těch je na frontě velké množství,“ podotkl reportér. Nepřehlednou situaci s drony jen čtvrt kilometru od pozic ruské armády označil za loterii.

„Kdo má nějaké vzdělání či jiné schopnosti, podaří se mu z pěchoty dostat,“ přiblížil situaci na frontě. „Například jestliže máte inženýrské vzdělání, přeřadí vás k dronům. Vojáci nasazení v první linii dříve zastávali manuální profese. Kdo má vzdělání či kontakty, tomu se většinou podaří odtud dostat,“ dodal Zrno.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinští piloti deptají Rusy, v Kurské oblasti padl další most. Generál se pochlubil videem

Tagy: