Nečekaný válečný kontrast: Ukrajinci postupují v Rusku, doma území ztrácejí, ukazuje analýza

Nečekaný ukrajinský průlom v Kurské oblasti zaměstnává ruskou obranu, ale zřejmě ne tolik, jak by si Kyjev přál. Navzdory obřím manévrům na ruské půdě se jednotky Moskvy z Ukrajiny masivně nestahují. V zemi podle listu Washington Post naopak zvyšují tlak a mohli by tam brzy dobýt důležité město.

Když Ukrajinci před dvěma týdny podnikli nečekaný výpad na ruské území, vojenští analytici začali horlivě debatovat o smyslu tak riskantní operace. Prezident Volodymyr Zelenskyj v týdnu poprvé prohlásil, že operace v Kurské oblasti mají za cíl vytvořit nárazníkovou zónu na ruském území, aby odtamtud nemohly jednotky Moskvy útočit na Ukrajinu.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové rychle postupují na klíčové ukrajinské město. Jeho pád by Putina přiblížil jednomu z cílů

Přeshraniční operace ale dost možná měla také za cíl odlákat z východní fronty ruské jednotky. Ukrajinci však museli z východu stáhnout podstatnou část svých sil, aby byli schopni hraniční průlom uskutečnit. Této akce se na straně Kyjeva účastní tisíce vojáků.

Jenže list Washington Post upozornil, že ať už bylo odlákání ruských sil z ukrajinské fronty cílem, nebo ne, rozhodně k němu nedochází. Současný vývoj války tak ukazuje nečekaný kontrast – Ukrajincům se daří překvapovat Rusy v Kurské oblasti, na východní frontě doma ale každý den nadále ztrácejí území.

„Válka je vždy o činění určitých rozhodnutí. Otázkou je, zda je správnou volbou nasadit síly na rozšíření frontové linie do Ruska, nebo by bylo moudřejší zadržet rezervy a stabilizovat frontovou linii v Donbasu,“ řekl pro Washington Post Franz-Stefan Gady, vojenský analytik z vídeňského Centra pro novou americkou bezpečnost.

Analytik Konrad Muzyka, ředitel polské obranné poradenské společnosti Rochan, se domnívá, že Ukrajinci samozřejmě předem zvážili rizika a vyhodnotili, co pro ně bude prospěšnější.

„V současné době se zdá, že ukrajinské územní zisky u Kursku jsou důležitější než územní ztráty u Pokrovska,“ uvedl Muzyka.

Rusové klepou na Pokrovsk

Pokrovsk je město na východě Ukrajiny, které se dostává pod čím dál větší tlak ruské armády. Tamní úřady přiznaly, že Rusové postupují na předměstí a obráncům se je prozatím nepodařilo odrazit. Pokrovsk přitom není obec o pár domech, před válkou tam žilo 86 tisíc lidí a do posledních dní jich na místě zůstávalo kolem 50 tisíc.

Úřady proto organizují kvapnou evakuaci, řada lidí navzdory blížícím se zvukům válečných bubnů ale odejít nechce. Zástupci města proto chodí od domu k domu a přesvědčují občany, aby nasedli do evakuačních autobusů. Přednost mají děti. O přesunech civilistů informoval list The Guardian.

„Je to obtížný proces, protože je těžké přesvědčit lidi, aby opustili svůj rodný domov a odešli někam do neznáma, ale my se o to snažíme,“ informovala Katerina Janžulaová, vedoucí oddělení informační politiky vojenské správy v Pokrovsku.

Ztráta Pokrovsku, logistického uzlu na křižovatce dvou hlavních silnic na východě Ukrajiny, by Rusku otevřela dveře k dalšímu postupu ve východním průmyslovém regionu, který je již dlouho středem jeho útoků.

Pokud by Pokrovsk padl, jednalo by se o největší město, které Rusové dobyli od května minulého roku. Tehdy jednotky Moskvy po krvavých bojích obsadily Bachmut.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinští piloti deptají Rusy, v Kurské oblasti padl další most. Generál se pochlubil videem

Tagy: