Vojáci nezabili jediného civilistu. Rusové popsali ukrajinskou okupaci hraničního města

Štáb listu Washington Post navštívil ruské město Sudža nedaleko hranic, které je v současnosti pod ukrajinskou nadvládou. Ruští občané přiznali, že se k nim Ukrajinci chovají dobře, stejně by ale byli raději zpět pod správou Moskvy a ze všeho nejvíce chtějí mír. Ostatně i ukrajinští vojáci uvedli, že okupace Sudži je prý jen dočasná.

Ruské vlajky, které vlály nad Sudžou, jsou pryč. Město nedaleko hranice Ruska a Ukrajiny, které sdílí název i s místním hraničním přechodem, padlo do rukou kyjevských jednotek před dvěma týdny.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové rychle postupují na klíčové ukrajinské město. Jeho pád by Putina přiblížil jednomu z cílů

Boje okolo Sudži pomalu slábnou s tím, jak ukrajinské jednotky postupují dál do vnitrozemí Ruska. Ruské město si tak pozvolna zvyká na ukrajinskou okupaci. Ukrajinští vojáci jsou přesvědčení o tom, že půjde jen o dočasnou záležitost. Že současná překvapivá operace je jen prostředek, který má donutit Kreml s Kyjevem jednat.

„Myslím, že všichni, včetně našeho velení, se domnívají, že se to dělá proto, aby válka skončila,“ popsal pro Washington Post ukrajinský voják s volacím znakem Boxer.

Život ve sklepení

Novináři na místě mluvili nejen s ukrajinskými vojáky, ale také s ruskými občany. Ti přiznali, že se k nim okupanti chovají mírně.

„Reportéři deníku Washington Post, které v sobotu doprovázeli ukrajinští vojáci, neviděli žádné důkazy o tom, že by ukrajinská armáda rabovala nebo útočila na civilisty. Desítka ruských civilistů, s nimiž novináři v Sudži hovořili, uvedla, že se s nimi zachází dobře a že neví o žádném zabitém obyvateli – přesto však chtějí, aby se jejich město vrátilo pod ruskou kontrolu,“ napsal list.

Ze všeho nejvíce ale místní v Sudže chtějí, aby válka skončila. Konec bojů vyhlíží 57letá Marina.

„Ať se Putin dohodne s vaším Zelenským,“ řekla Ruska ukrajinským vojákům a novinářům. „Opravdu chceme nějakou dohodu, chlapi. Přijeli jste k nám, chováte se k nám velmi dobře. Ale musíte pochopit, že se chceme vrátit k našim dětem, vrátit se domů, rozumíte? Chceme, aby se věci vyřešily v dobrém,“ doplnila.

Někteří občané Sudži už se do vlastních domovů vrátili, desítky lidí ale zůstávají v místním sklepení, kde se schovávají před válkou. Rusové novinářům řekli, že dostávají jídlo, léky i další potřebnou pomoc.

„Způsob, jakým ukrajinské jednotky na území operují a jak se zřejmě chovají k lidem, kteří tam žijí, posiluje oficiální tvrzení, že Ukrajina vnímá svou ofenzivu jako součást vyjednávací taktiky, která bude použita k nátlaku na Rusko, aby vrátilo okupované ukrajinské území. Že tedy nejde o dlouhodobou anexi. Přesto ukrajinské síly pokračují v postupu a ničí kritickou infrastrukturu, aby zabránily výhodám ruských vojsk,“ analyzuje list Washington Post.

Ukrajinci údajně dobře zacházejí také s ruskými zajatci v oblasti. Vojáci jim prý například dali cigarety. „Vysvětlil jsem jim v ruštině, že nejsme jako oni a že se jim nic nestane,“ řekl novinářům ukrajinský voják s krycím jménem Crim.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v týdnu poprvé odkryl skutečný smysl přeshraniční operace. Ukrajina chce prý na ruské straně vytvořit nárazníkovou zónu, aby zabránila útokům jednotek Moskvy na své území. Informoval o tom web CNN.

Jak moc je takový plán reálný a jestli to nakonec povede k mírovým rozhovorům mezi Ruskem a Ukrajinou, však v současnosti jasné není.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinští piloti deptají Rusy, v Kurské oblasti padl další most. Generál se pochlubil videem

Tagy: