Babiš: Dezorientovaný Fiala je nově trenér Liverpoolu. S Okamurou nemluvím, to Schillerová

Andrej Babiš ve studiu CNN Prima NEWS

K VĚCI 15.9.2023

Premiér Petr Fiala (ODS) je dezorientovaný. Neví, jestli má jet doleva, doprava, na červenou, nebo na zelenou. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl šéf ANO Andrej Babiš. Expremiér rovněž mluvil o koaličním potenciálu opozičního hnutí, příliš konkrétní však nebyl. „S panem Okamurou vůbec nemluvím, paní Schillerová s ním mluví,“ sdělil.

„Myslím, že všichni vidí, jak sliby vlády nejsou naplněny. Pan premiér je dezorientovaný. Je novodobě trenérem Liverpoolu. Je na křižovatce a neví, jestli má jet doleva, doprava, na červenou, nebo na zelenou, tak se radši točí v kruhu,“ kritizoval Babiš Fialu v pořadu K věci. Zmínkou o Liverpoolu narážel na výrok premiéra v podcastu Insider.

Šéf ANO ve studiu CNN Prima NEWS čelil i otázkám na případnou budoucí spolupráci s SPD. „S panem Okamurou vůbec nemluvím, paní (Alena) Schillerová s ním mluví. Je předsedou opoziční strany. Není to žádný náš partner ani rival. Má tam (v SPD) ale velice dobré poslankyně, jako je například paní (Karla) Maříková. Ta mluví skvěle a k věci,“ sdělil expremiér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek mě hrubě urážel a vyhnal před Sněmovnu, řekl Babiš. Rivalovi z TOP 09 se prý omluví

Odpovědi, která z koaličních, opozičních či mimoparlamentních stran by mohla být pro ANO přirozeným budoucím partnerem, se Babiš vyhýbal. „Pokud vyhrajeme volby a pan prezident nás pověří sestavením vlády, půjdeme s takovou stranou či hnutím, které bude mít podobný program jako my – kdo chce snižovat daně a lepší život pro lidi. Je to o lidech. My jsme to tehdy dokázali, lidi za nás měli dobrý život,“ uvedl.

ANO má v předvolebních průzkumech čím dál větší náskok před politickou konkurencí. Ve veřejném prostoru se tak stále častěji mluví o tom, s kým by hnutí mohlo po volbách v roce 2025 spolupracovat. Spekuluje se o SPD či ODS. Někteří analytici zmiňují i možnost opětovného spojení ANO a SOCDEM, pokud se strana vrátí do Sněmovny.

Babiš se k SPD vyjádřil následovně: „Máme odlišný program, my jsme catch-all party. V některých věcech nesouhlasíme. ANO určitě nechce vystupovat z Evropské unie. Ta spolupráce (s SPD) je možná na úrovni klubu, ale já o tom nevím. Nejsem ten, kdo to nějak zprostředkovává.“

Šéf SPD Tomio Okamura minulý týden ve vysílání CNN Prima NEWS vyzval ANO ke spolupráci. Babišovo hnutí rovněž označil za nejbližšího partnera. Podobně mluvil před časem také místopředseda SPD Radim Fiala: „ANO je náš nejbližší koaliční partner. My toto hnutí rozhodně vyzveme k tomu, abychom šli společně do příští vlády. Záleží ale na nich, jak se k takové nabídce postaví.“

Tagy: