GLOSA: Nejsme proruští, hlásá SPD. David však pochybuje, kdo vraždil v Buči. Že by Marťani?

Europoslanec Ivan David (SPD) ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil svou pochybnost nad tím, zda stovky ukrajinských civilistů v Buči popravili členové ruské armády. Zkusme se tedy zamyslet nad „skutečným“ strůjcem tohoto masakru. Může za to Kalousek? Či snad Marťani? Nebo nebohé Ukrajince střílela zezadu do hlav vlastní armáda? Zatímco David prohlašuje, že je mu jedno, pokud ruská propaganda používá stejné argumenty jako on, někomu to jedno jistě není. Putin a spol. mohou být z aktivit člena SPD nadšeni.

„Nejsme proruští,“ slýcháme často od poslanců SPD. Nejsme proruští, ale za eskalaci konfliktu může NATO, odmítáme dodávky zbraní pro Ukrajinu, chceme po Kyjevu, aby s Moskvou jednal o míru, a ta částka také nesouhlasí.

I když je kličkování některých zákonodárců z SPD, zda tedy jsou, nebo nejsou proruští, v mnoha případech až komické, opoziční poslanci si dávají pozor, aby ve svých projevech nepřekročili pomyslnou mez. To europoslanec Ivan David, který v Bruselu není pod takovým drobnohledem českých novinářů, svou barvu přiznává naprosto veřejně.

V úterý například zmínil své pochybnosti nad okolnostmi ruského masakru v ukrajinské Buči. „Můžeme se bavit o tom, jak to přesně bylo. Viděl jsem snímky, kde ti zastřelení měli v ruce balíčky s potravinovou pomocí. Je otázka, kdo a proč je zastřelil. Existují důkazy takové a opačné. Je otázka, které jsou podvržené a které jsou pravé,“ řekl David ve vysílání CNN Prima NEWS, čímž znejistil své politické oponenty i moderátorku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do lidí stříleli pro zábavu. Rus bojující za Ukrajinu popsal zvěrstva okupantů v Buči

„Promiňte, ať to tady zazní jasně. Vy nevěříte, že obyvatele Buči a dalších ukrajinských měst zavraždili Rusové?“ položila Terezie Tománková Davidovi další otázku. „Samozřejmě tam vraždí obě strany. Tvrdit, že vraždí jen jedna strana, je nesmysl. Předtím, než došlo k vpádu na Ukrajinu, tak osm let byli vražděni občané z východní části Ukrajiny jen proto, že užívali ruský jazyk. To byla genocida,“ prohlásil David.

Prý je mu jedno, pokud stejné argumenty používá i ruská propaganda. Víme ale, komu to jedno rozhodně není? Ano. Putin, Šojgu a další kremelští režiséři zrůdností na Ukrajině jistě skáčou radostí tři metry do vzduchu, když vidí, jak někteří evropští politici jejich propagandu věrně papouškují. Nyní pojďme k faktům.

Ruská okupační armáda před odchodem z okolí Kyjeva na přelomu března a dubna 2022 po sobě zanechala vyšší stovky mrtvých civilistů. K největšímu masakru došlo právě v Buči. Tam některé oběti měly svázané ruce a prostřelenou hlavu. Svědci rovněž popisovali, že další popravení, včetně několika dětí, měli uřezané uši nebo vytrhané zuby. Některé ženy okupanti před zabitím znásilnili.

Slunce vychází na západě a zapadá na východě

Že se uvedených zločinů dopustili ruští vojáci, dokazují kromě mnoha svědků také zveřejněné materiály zahraničních médií i vyšetřovatelů či satelitní snímky ukazující mrtvá těla civilistů v době, kdy se ve městě nacházela ruská armáda. A jaké jsou tedy ty „opačné důkazy“, které zmínil Ivan David? Rusko zkrátka tvrdí, že se násilí na civilistech nedopouští, a Kyjev obvinilo z provokace. Tečka. Možná za to všechno prostě můžou Marťani.

Proč by si ale obyvatelé Buči vymýšleli, která armáda mučila, znásilňovala a vraždila jejich sousedy i příbuzné? Jakou motivaci by měla k takovým činům ukrajinská armáda? Nesedí tu totiž ani Davidův proruský narativ, že za celou invazi může Ukrajina, protože byla moc ošklivá na rusky mluvící občany na východě země. Buča totiž leží zhruba 25 kilometrů na západ od Kyjeva a ruština v tomto regionu zrovna nebují.

Smutné na celé věci je, že pohled Ivana Davida na masakr v Buči již skoro ani nepřekvapí. Europoslanec už začátkem dubna 2022 zveřejnil příspěvek, v němž stejně jako prokremelská propaganda tvrdil, že raketový útok na nádraží v Kramatorsku mají na svědomí sami Ukrajinci.

Podobně pak na konci června téhož roku bagatelizoval ruský raketový útok na obchodní centrum v Kremenčuku. David opakoval tvrzení ruského ministerstva obrany, že ruská armáda v Kremenčuku zasáhla sklad se zbraněmi a municí. A to i přes svědectví mnoha lidí nebo videí dokazujících, že jde o lež.

Ono se dá takovým stylem uvažování rozporovat vlastně úplně cokoliv. Země je placatá, Slunce vychází na západě a zapadá na východě. Nesouhlasíte? Podle mě existují důkazy takové a opačné. Je otázka, které jsou podvržené a které jsou pravé.

Tagy: