Babiš: Druhé kolo voleb jsme prohráli. Vystrčil ale lhal a na kampaň v Jihlavě pršelo

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Jak zhodnotil výsledky voleb Andrej Babiš?

Druhé kolo senátních voleb jsme prohráli, není to úspěch ANO, řekl v sobotu na tiskové konferenci šéf hnutí Andrej Babiš. Zároveň přiznal, že čekal lepší výsledek. Z ANO se totiž do horní komory Parlamentu nakonec dostali jen tři kandidáti. Neúspěch omlouval částečně tím, že když dělal kampaň s Janou Nagyovou (ANO) v Jihlavě, tak „strašně pršelo“. Současný předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) navíc podle Babiše „celou dobu lhal“.

„Druhé kolo není úspěch hnutí ANO. Výsledek je pro nás zklamání. Prohráli jsme,“ uznal na tiskové konferenci Babiš.

Expremiér slavil úspěch v senátních volbách po prvním kole, kdy se do horní komory dostal rovnou senátor Ladislav Václavec a dalších 17 kandidátů postoupilo. Ve druhém kole se k Václavcovi ale přidali už jen dva další kandidáti. Podle Babiše sedm kandidátů za ANO „prohrálo těsně“. Jmenoval například Jaromíra Radkovského v Novém Jičíně, Bořka Semráda v obvodu Brno-město nebo Miroslava Antla v Ostravě-město.

„Druhé kolo vyhrála koalice Spolu, my jim určitě gratulujeme. Ale nic to nemění na tom, že komunální volby jsme vyhráli my. Pokud to někdo zpochybňuje, neumí počítat,“ oháněl se výsledky z minulého týdne. Připomněl, že hnutí ANO sklidilo v komunálních volbách úspěch především v okresních městech. V počtu mandátů ale celé volby vyhráli nezávislí kandidáti, pak následovali lidovci.

V Jihlavě strašně pršelo

Babiš považoval za nejdůležitější střet v Jihlavě, kde se proti šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi postavila jeho kandidátka Jana Nagyová (ANO), která je s expremiérem obviněná v kauze Čapí hnízdo. Šéf ANO ji na Vysočinu přijel několikrát podpořit, ve čtvrtek se tam dokonce sjelo několik představitelů z jeho stínové vlády. Rozdával tam klobásy a pivo zdarma. Novinářům tvrdil, že na výsledek v Jihlavě je opravdu zvědavý.

Vystrčil ale ve druhém kole nakonec získal přes 60 procent hlasů, zatímco Nagyová necelých 40. Premiér Petr Fiala (ODS) volby označil za „osobní prohru Andreje Babiše“. „V Jihlavě jsem byl tři dny a strašně pršelo, kampaň byla krátká. Tato vláda kromě jména Babiš neumí nic. Chtějí mi vnutit, že jsem kandidoval,“ hájil se před Babiš před novináři.

Vystrčil podle něj navíc „celou kampaň lhal“. „Měli jsme s ním problém. Lhal i dneska, když říkal, že jsme mobilizovali. U něj se polistopadový kartel zmobilizoval. Navíc v Jihlavě neměl jediného protikandidáta z pětikoalice, pomáhala mu celá pětikoalice,“ stěžoval si šéf ANO.

„Hnutí má o čem přemýšlet z hlediska mobilizace voličů. V roce 2024 budou další volby do Senátu, tak uvidíme, jak bude veřejnost spokojená s vládou,“ dodal ještě Babiš.

Tagy: