Volby jsou osobní prohra Babiše, řekl Fiala. Šéfem Senátu podle něj bude znovu Vystrčil

Premiér Petr Fiala (ODS)

Vládní koalice hodnotí výsledky senátních voleb

Senátní volby jsou osobní prohra Andreje Babiše, uvedl na sobotní tiskové konferenci premiér a předseda ODS Petr Fiala. Podle něj je výsledek jednoznačný a koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) uspěla. Také řekl, že šéfem Senátu bude nejspíš znovu Miloš Vystrčil (ODS).

„Andrej Babiš v tomto souboji prohrál. Není to pouze prohra hnutí ANO, ale i osobní Andreje Babiše,“ uvedl na tiskové konferenci Fiala.

Voliči vybírali 27 senátorů. Z ODS se dostalo do Senátu osm kandidátů, z KDU-ČSL sedm a z TOP 09 tři. Z toho už dva postoupili do horní komory v prvním kole, a to Jiří Růžička (navržen TOP 09) a Petr Fiala (za KDU-ČSL).

„Výsledek je jednoznačný, koalice Spolu uspěla ve druhém kole s 20 kandidáty včetně těch, které jsme podporovali. Jako ODS jsme zdvojnásobili počet hlasům, které jsme obhajovali. Děkuji voličům, že ukázali občanskou odpovědnost a přišli volit. Jsem přesvědčen, že v těchto volbách vyhrála demokratická Česká republika,“ zdůraznil v sobotu premiér.

Zároveň také řekl, že je pravděpodobné, že předsedou Senátu bude znovu Miloš Vystrčil. „Což je velmi dobrá zpráva,“ podotkl. Vystrčil bojoval v Jihlavě proti obviněné v kauze Čapí hnízdo Janě Nagyové (ANO). Nakonec získal přes 60 procent hlasů, Nagyová skoro 40 procent. Babiš se v její kampani výrazně angažoval, do Jihlavy ji jel několikrát podpořit.

Pekarová: Jednoznačně jsme vyhráli

„V těchto volbách jsme jednoznačně vyhráli. Pokud je někdo chtěl vnímat jako referendum o vládě, tak vláda, a především koalice Spolu, jednoznačně vyhrála,“ přidala se na tiskové konferenci i šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Podle ní je nutné sílu Senátu, zvláště v současné době, vyzdvihovat. „Slušnost zvítězila jak na Vysočině, kde kandidoval Miloš Vystrčil, tak v obvodu, kde zvítězil Tomáš Czernin. Tam byla kampaň proti němu mimořádně nechutná,“ podotkla Pekarová Adamová.

Podle šéfa lidovců a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky byly některé souboje ve druhém kole „opravdu těsné“. „Volby byly vyhrocené, některé argumenty a věci do kampaní nepatří. Jsem rád, že to nakonec voliči vyhodnotili s rozumem,“ ocenil.

Zároveň ale řekl, že z některých věcí se vláda i poučí. „Máme radost z výsledku, ale stojíme nohama na zemi. Vnímáme problémy v Česku a musíme jako vláda zlepšit práci a komunikaci, abychom ukázali, že kroky, které děláme, jsou dobré ve prospěch občanů. I to si odnášíme z těchto voleb,“ uvedl.

„Děkuji, že voliči neuvěřili nechutné kampani, ale ocenili naši práci. Beru to jako poučení a důvěru musíme brát jako závazek. Dál musíme dělat slušnou politiku,“ přidal se i současný šéf Senátu Vystrčil.

Tagy: