Babiš: Fiala je impotentní řešit drahotu. To, co vymyslel Jurečka, je totální fiasko

Andrej Babiš a Petr Fiala

Babiš se pustil do Fialy

Nová vláda nešetří tak, jak slibovala. Naopak zažíváme Fialovu drahotu, pustil se do kabinetu Andrej Babiš (ANO). Právě současný premiér Petr Fiala (ODS) totiž předsedu hnutí ANO před volbami kritizoval za to samé pod označením Babišova drahota. Kritikou expremiér nešetřil ani směrem k ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), který představil nové řešení energetické krize. Resort místo odpouštění DPH upravil příspěvek na bydlení.

„První, co udělala vláda, je, že vzala lidem peníze. Tehdy říkal Petr Fiala, že to je Babišova drahota. Tahle vláda je asociální,“ pustil se do nového kabinetu Babiš. Kabinet podle něj nemyslí na občany. Narážel tak na prohlášení Fialy, který období Babišovy vlády označoval před volbami za „Babišovu drahotu“. Ceny žene v Česku nahoru téměř 10% inflace.

„Nejsem demagog, on (Fiala) je impotentní to řešit. My byli první vláda v Evropě, která odpustila DPH. To, co vymyslel Jurečka, je totální fiasko, směšné...“ pokračoval předseda hnutí ANO. Vláda Andreje Babiše v souvislosti s dramatickým růstem cen energií rozhodla, že lidé nemuseli v listopadu a prosinci 2021 platit z energií 21% DPH.

Babišova vláda chtěla DPH odpustit i v dalších měsících. Nový kabinet ale tento generální pardon zrušil a rozhodl se jít jinou cestou. Někteří odborníci Babišův kabinet za toto rozhodnutí kritizovali. Odpuštění DPH u energií stálo státní kasu miliardu korun měsíčně.

Babiš proto kroky nového ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kritizuje. „Vždyť ty kompenzace, těch 13 stran formulářů, kdy se lidi stydí chodit na úřady práce... To, co vymyslel Jurečka, je totální fiasko, směšné. Dalo se to vyřešit, dostali 62 miliard,“ neodpustil si rýpnutí ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jurečka nahradil odpuštění DPH úpravou příspěvku na bydlení. „Rozhodli jsme se jít cestou adresné konkrétní pomoci, a to cestou příspěvku na bydlení,“ vysvětloval v lednu ministr. Ten ale čerpá jen asi třetina lidí, kteří na něj mají nárok. Proto resort spustil novou kalkulačku, která má lidi motivovat, aby zjistili svůj případný nárok a nebáli se o něj na úřadu požádat.

Tagy: