Kolář ostře o Zaorálkovi: Je to č*rák. Ať si podá ruku s Babišem, reagoval exministr

Ondřej Kolář (TOP 09) a Lubomír Zaorálek (SOCDEM)

Vulgarita mezi českými politiky

Lubomír Zaorálek (SOCDEM) je č*rák. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl poslanec Ondřej Kolář (TOP 09). Narážel tak na nedávný Zaorálkův výrok o jeho otci, který je externím poradcem prezidenta Petra Pavla. „Zaorálek nás vždy obracel na Východ. A tento člověk si bude dovolovat mého otce obviňovat z práce pro Rusko? Ať jde do hajzlu,“ rozčiloval se Kolář. Místopředseda SOCDEM a bývalý ministr zahraničí reagoval následovně: „Může si podat ruku s Andrejem Babišem. Kdo nemá argumenty, ten sahá po nadávkách.“

Jakmile během rozhovoru pro CNN Prima NEWS přišlo na jméno Lubomíra Zaorálka, Kolář si skutečně nebral servítky. „Je to č*rák. To tam dejte. Dodnes vlastně vůbec nechápu, co se to tam odehrálo,“ sdělil člen TOP 09.

Narážel tak na střet v Partii, kterou koncem února odvysílala CNN Prima NEWS. Zaorálek se tehdy ostře pustil do poslancova otce a prezidentova poradce Petra Koláře: „Váš otec pracuje pro Squire Patton Boggs. To je firma proslulá tím, že pomáhá Putinově peněžence Gazprombank. Pro takovou firmu bych nikdy nedokázal pracovat. V americkém Kongresu vám ani nepodají ruku, kdybyste řekl, že jste syn někoho, kdo pracuje pro Squire Patton Boggs.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spojení ODS, lidovců a TOP 09? Kolářovo plácnutí do vody, nechápe Pospíšil. A není sám

Americká lobbistická firma po ruské invazi na Ukrajinu s Gazprombank ukončila smlouvu, informovala v březnu roku 2022 agentura Reuters. Společnost své lobbistické aktivity pro ruskou finanční instituci poprvé nahlásila v roce 2014, kdy se zaměřovala na „bankovní zákony a regulace včetně aplikovatelných sankcí“. Od roku 2017 nenahlásila žádné zisky, které by jí v souvislosti s lobbingem plynuly od banky.

Kolář během vysílání konstatoval, že osobní konfrontaci si mohou se Zaorálkem vyřešit mimo televizní studio. O pár dnů později hodnotil slovní přestřelku následovně: „Zaorálek vždycky hatil všechny naše spojenecké závazky, obracel nás na Východ a reprezentoval takovou tu zemanovskou politiku mnoha azimutů. A tento člověk si bude dovolovat mého otce obviňovat z práce pro Rusko? Ať jde do hajzlu.“

Zároveň důrazně odmítl, že by jeho otec někdy pracoval pro Rusko. „Táta si vždy dával záležet na tom, aby hájil české zájmy. A člověk, který sepsal prohlášení čtyř a můžeme mu bez uzardění říkat ‚Pan Radar‘, bude mému tátovi něco vyčítat?“ ptal se někdejší starosta Prahy 6 řečnicky.

Připomněl tak prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů z roku 2016 vyjadřující loajalitu Číně. Zaorálek byl tou dobou ministrem zahraničí a autorem zmíněného textu. Přezdívkou „Pan Radar“ měl Kolář na mysli události z roku 2007. Zaorálek tehdy z postu místopředsedy Sněmovny veřejně demonstroval proti umístění americké radarové základny na území České republiky.

Redakce CNN Prima NEWS požádala Zaorálka o reakci na ostrou kritiku. „Ondřej Kolář si může podat ruku s Andrejem Babišem. Kdo nemá argumenty, ten sahá po nadávkách. Omluvou pro něj je, že syn za otce nemůže,“ uvedl člen sociálních demokratů.

Tagy: