Babiš: Jsem outsider, ale prezidentem mohu být okamžitě. Topolánek překvapil pochvalou

Andrej Babiš v obci Žižice

Tisková konference k prezidentským kandidátům

Ministerstvo vnitra ukončilo registrační proces a zveřejnilo seznam devíti osob, které se mohou zapojit do prezidentské volby. Mezi nimi figuruje i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že na své kampani zatím nebude nic měnit. Politických debat se hodlá zúčastnit až v lednu. Podle expremiéra Mirka Topolánka jde o správné rozhodnutí.

„Čekal jsem, že projdu. Dali jsme si na tom záležet. Získal jsem podporu 56 poslanců. Počet devíti kandidátů je fajn, je dobré, že je konkurence. Do debat chodím. Bavím se s lidmi,“ řekl Andrej Babiš pro CNN Prima NEWS s tím, že místo televizních debat diskutuje s běžnými občany v rámci kampaně.

Politických debat s ostatními kandidáty se Babiš hodlá zúčastnit až v lednu. Do té doby chce podle svých slov pokračovat v kampani, jak ji vedl doteď – tedy v objíždění českých regionů a v mluvení s běžnými občany. Podle Mirka Topolánka jde ze strany šéfa hnutí ANO o správné rozhodnutí.

„Pokládám to za jedno z nejlepších rozhodnutí, které mohl Babiš udělat. Bude chodit až do těch finálních debat. Ty hromadné debaty předtím, kterých jsem tehdy absolvoval asi 860, jsou o ničem a nepřinesou ani hlas. Babiš to ví. Jeho pojetí kampaně je absolutně správné a dělá to dobře,“ řekl Topolánek.

Sám kandidoval na prezidenta v roce 2018. Nakonec obdržel asi 220 tisíc hlasů (4,3 procenta) a skončil až šestý. To Babiš je nyní podle průzkumů i bookmakerů společně s generálem Petrem Pavlem a ekonomkou Danuší Nerudovou hlavním favoritem prezidentské volby. Přesto se za něj ale nepovažuje.

„Jsem outsider. Experti říkají, že mě všichni porazí. Mám ale lidem co nabídnout. Jsem nezávislý kandidát, nestojí za mnou lobbistické skupiny. Za svůj život jsem něco vybudoval. Byl jsem také ministrem financí i premiérem. Mám dobré předpoklady. Do funkce prezidenta bych mohl nastoupit okamžitě,“ sdělil předseda ANO.

I v tomto ohledu Topolánek Babiše pochválil: „Umí si hrát na outsidera, kterému všichni ubližují. Lidé to chtějí slyšet. Rivalem Babiše je sám Babiš. Když si ohlídá vlastní sebekontrolu, tak není bez šance. Může se minimálně dostat do druhého kola. Co by mohlo být dál, si netroufám odhadovat.“

Tagy: