Babiš krotí Prymulu: Registrace lidí v hospodách je nesmysl. Ministr už couvá

Andrej Babiš (autor: Ladislav Křivan/MAFRA)

Registrace lidí v hospodách kvůli snazšímu odhalovaní COVID-19 je nesmysl a nebude, řekl ve čtvrtek večer předseda vlády Andrej Babiš. O zapisování lidí v restauracích mluvil pár hodin předtím ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve Sněmovně. Babiš tvrdí, že byl Prymulův výrok vytržen z kontextu.

„Pan Prymula je nový. Dneska mluvil o nějakém formuláři v hospodách. To je nesmysl. Žádný formulář nebude,“ řekl Babiš v předvolební debatě České televize. „To bylo zase vytrženo z kontextu v rámci interpelací. On mluvil o tom, že to je v Německu, že to je ve Velké Británii. Samozřejmě u nás to nebude, protože to nedává smysl,“ dodal.

Prymula ale řekl ve Sněmovně v reakci na interpelaci jednoho z poslanců, že plánuje zavést zapisování lidí v restauracích. „Plánujeme podobná opatření, která jste tady zmínil v tom slova smyslu, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která potom výrazně umožní trasování v případě zapojení chytré karantény,“ řekl ministr podle záznamu jednání na webu Sněmovny.

Prymula: Byla to jen teorie, omlouvám se

Večer však Prymula tvrdil, že nic takového neřekl. „Nikdo neřekl, že bude registrace v restauracích zavedena. Je to jen teoretické opatření, pravděpodobnost asi 10 až 15 procent,“ napsal ministr na Twitteru.

A po Babišově vyjádření přidal omluvu: „Omlouvám se, že jsem se nepřesně vyjádřil. Povinná registrace v restauracích je jen jedno ze zvažovaných opatření, pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat. Navíc pokud bude dostatečný počet občanů používat eRoušku, tak je to úplně mimo hru,“ napsal opět na Twitteru.

Prymula podle předsedy STAN Víta Rakušana hovořil o registracích jako o nástroji, který by bylo vhodné zavést i v tuzemsku. Rakušan poznamenal, že Babiš byl ve čtvrtek v Bruselu, a nikoli na interpelacích. „Tak tady nelžete, že to nebylo vysloveno,“ řekl v ČT Rakušan Babišovi.

„Tady to vypadá, že pan Prymula s tím návrhem překvapil úplně všechny,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Pozastavila se nad tím, že slyší vyvracení této informace už po několika hodinách. „Zoufalá komunikace zoufalé vlády,“ dodala.

Tagy: