Odvolává, co slíbil. Podle Prymuly jsou registrace v restauracích „teoretické opatření“

Roman Prymula

Češi se budou muset kvůli snazšímu odhalovaní výskytu a šíření koronaviru registrovat při návštěvě hospod a restaurací, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve čtvrtek odpoledne při interpelacích ve Sněmovně. Za několik hodin ovšem napsal na Twitteru, že jde jen o teoretické opatření a nikdo prý neřekl, že registrace budou. „Je to jen bouře ve sklenici vody,“ uvedl.

„Plánujeme opatření v tom slova smyslu, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší, jako je to třeba v Německu. Je to věc, která ulehčí trasování v případě chytré karantény,“ řekl ve Sněmovně během interpelací Prymula. Termín zavedení ale neuvedl. Reagoval tak na dotaz pirátského poslance Ondřeje Profanta, kterého zajímalo zlepšení systému takzvané chytré karantény.

„Až to ministerstvo zdravotnictví vyhlásí, tak to budu komentovat. Nebudu přispívat k chaosu,“ komentoval Prymulovo prohlášení pro CNN Prima NEWS ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

O pár hodin později už Prymula své prohlášení mírnil: „Nikdo neřekl, že bude registrace v restauracích zavedena, je to jen teoretické opatření, pravděpodobnost asi 10–15 %. Je to jen bouře ve sklenici vody.“

Hosté se registrují i ve Vídni

Registraci dobře znají od počátku uvolňování po první koronavirové vlně návštěvníci restaurací či kaváren v Německu. Nejdříve to provozovatelé těchto zařízení měli doporučeno, od června se to stalo povinností s tím, že údaje mohou být zlikvidovány nejdříve po čtyřech týdnech.

Nešvarem v Německu se stalo vyplňování falešných údajů, kdy místo skutečných jmen lidé zanechávají adresy na kačera Donalda nebo Batmana. Tento týden se ale spolková vláda společně s jednotlivými spolkovými zeměmi dohodla na tom, že za smyšlené kontakty bude pokuta nejméně 50 eur (1 360 Kč). Výjimku má Sasko-Anhaltsko, které už formuláře zrušilo. Nejvyšší postih naopak hrozí ve Šlesvicku-Holštýnsku, kde může dosáhnout až tisícovky eur (27 tisíc Kč).

Návštěvníci anglických hospod a restaurací musí při objednávce uvést obsluze své jméno. Záznamy o zákaznících pak podniky uchovávají po dobu 21 dnů. Stejně jako v České republice mají nařízeno zavírat už v deset večer.

V rakouském hlavním městě Vídeň platí od pondělí nařízení, podle něhož se musí návštěvníci pohostinských zařízení povinně registrovat. Hostinští mají povinnost předložit hostům formulář pro zanesení osobních údajů. Každý host dostává svůj formulář zvlášť. Nejde tedy o seznamy, ze kterých by návštěvníci podniků mohli vyčíst, kdo v daný den lokál také navštívil.

Provozovatelé restaurací mají formuláře následně uschovat na čtyři týdny. Úřady do nich mohou nahlédnout jen v případě výskytu nákazy. Restauratéři, kteří odmítnou formuláře předkládat, musí počítat s pokutami. Opatření předběžně platí do konce roku.

I v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy, která obklopuje Vídeň, musí restaurace vytvářet seznamy hostů, aby se šlo případné šíření nákazy snáze trasovat. V „červených“ okresech mají nařízeno zavírat ve 22:00, v „oranžových smějí mít otevřeno do jedné hodiny po půlnoci.

Profant: Vládní kroky jsou nepřesvědčivé

Poslanec Profant označil dosavadní vládní kroky v boji proti koronaviru za nepřesvědčivé. Podle Profanta má na tom podíl to, že vláda nezveřejňuje dostatek informací a její rozhodnutí jsou nepředvídatelná, což vede k problémům ekonomiky.

K vytížení nemocnic ministr uvedl, že tyto údaje už mají k dispozici samy nemocnice, lékaři a záchranné služby. „Od pondělí bude systém propojen tak, že každý (účastník systému) uvidí každého,“ řekl Prymula. Data vytíženosti nemocnic podle krajů budou podle ministra zveřejňována jednou týdně, vytížení jednotlivých nemocnic ale ne. Důvodem je podle Prymuly obava z toho, že lidé by si vybírali, do které nemocnice chtějí.

K Profantově žádosti o zveřejnění modelů vývoje epidemie ministr řekl, že těchto modelů bylo zveřejněno už několik, ale žádný z nich nebyl dostatečně realistický. Prymula uvedl, že skokový nárůst počtu pacientů s nemocí COVID-19 na počátku září nikdo nepředvídal.

Tagy: