Krachujeme, třetina z nás už nepřežije, naříkají restaurace v centru Prahy

Restaurace

Restauracím v centru Prahy klesly oproti loňskému roku tržby až o celých 90 procent. Uvádí to Asociace zaměstnanců a provozovatelů pohostinství (POHO), podle níž navíc velkému množství podniků hrozí dočasné, či dokonce úplné zavření.

Podle předsedy asociace Petra Bauera je situace natolik vážná, že některé provozovny již začaly zavírat. „Přes léto částečně nahradili výpadek zahraničních hostů čeští turisté, ale už v létě byly propady tržeb okolo 60–70 procent. S příchodem podzimu a omezením provozu restaurací jsme se dostali na úplné dno. Obrat počítáme ve stokorunách a náklady v desítkách tisíc denně,“ uvedl Bauer ve vyjádření, které má CNN Prima NEWS k dispozici.

Celkově však dle Bauera restauracím v centru Prahy klesly tržby až o 90 procent oproti loňsku.  Kvůli následkům pandemie koronaviru tak dle něj hrozí úplné uzavření téměř třetiny podniků, které v centru města působí. Dočasné zavření pak předpokládá skoro polovina.

Šéf POHO zároveň připomněl výrok ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Ta na jaře prohlásila, že provozovatelé restaurací by měli mít na horší časy vyčleněné finance, které nazvala „vatou“. Podle Bauera ji však již všichni provozovatelé od jara vyčerpali.

V plánu je registrace hostů v restauracích

Již od minulého čtvrtka platí nařízení vyhlášené ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO), které podnikům v oblasti pohostinství dovoluje mít otevřeno pouze do 22:00. Dalším omezením pak má být pravidlo pouze šesti lidí u jednoho stolu.

Prymula navíc nyní přišel s tím, že by se Češi měli při návštěvě hospod a restaurací registrovat. Mají tak činit pro snazší odhalování výskytu a šíření koronaviru. Šéf resortu zdravotnictví to prohlásil ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně.

Tagy: