Babiš: Lipavský nic neví, s fašisty jsme se nespojili. Asi mu tečou nervy, opáčil ministr

Expremiér Andrej Babiš (ANO)

Babiš se opřel do Jana Lipavského

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se ostře pustil do vlády Petra Fialy (ODS). Konkrétně se opřel do ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), kterého sepsul za jeho práci v roli šéfa diplomacie. Babiš zároveň bránil maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho cestu do Ruska za prezidentem Vladimirem Putinem. Pirátský ministr však pro CNN Prima NEWS reagoval, že šéfovi ANO „asi z něčeho tečou nervy“. Zároveň podotkl, že by se politici i přes názorové spory měli vyjadřovat slušně.

Babiš v úterý vystoupil v Poslanecké sněmovně jako první. Během dlouhého projevu se zmínil o několika tématech – od těžařské společnosti OKD až po evropské volby. Poté se pustil do hodnocení členů vládního kabinetu. „Lipavský je totálně marnej. Ničemu nerozumíte. Jste tam jen kvůli tomu, abyste si udrželi koryta. Je to neuvěřitelné,“ rozčílil se expremiér.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry mocného ukrajinského úderu. Video ukazuje demolici tanků i sebevraždu okupanta

Podle něj je Lipavský ve své funkci jen kvůli dohodě ministra spravedlnosti Pavla Blažka a podnikatele Martina Nejedlého, který býval poradcem někdejšího prezidenta Miloše Zemana. „Ničemu nerozumí,“ zdůraznil Babiš.

Na ostré invektivy opozičního šéfa reagoval pro CNN Prima NEWS ministr zahraničí. „Panu Babišovi asi z něčeho tečou nervy. Politici by se měli vyjadřovat slušněji, i když spolu třeba názorově nesouhlasí,“ poznamenal.

Předseda hnutí ANO také zmínil novou frakci Patrioti pro Evropu, kterou pomáhal zakládat. „Naše frakce má potenciál. I nepřátelé spolu komunikují. Pan premiér to ale nechápe, protože je mimo. Já bych poprosil, abyste s tím přestali. Teď je summit NATO, tak si to s Orbánem vyříkejte,“ řekl Babiš.

Maďarský premiér totiž schytal vlnu kritiky za svou cestu do Ruska, kde jednal s prezidentem Vladimirem Putinem. Orbán byl předtím i v Kyjevě, kde se sešel s tamní hlavou státu Volodymyrem Zelenským. „Co dělá Orbán, není věcí naší frakce. My s Fideszem budeme pouze dělat program,“ vysvětloval Babiš.

Podle něj chce nová frakce s 84 europoslanci zachránit Evropu. „Chceme zastavit nelegální migraci, protože to je obrovské nebezpečí. Chci, abychom zachovali naši kulturu a způsob života. Přestaňte nás proto nálepkovat, že jsme se spojili s fašisty,“ dodal Babiš.

Pirát Bartoš: Babiš zhnědnul

Na expremiéra Andreje Babiše se snesla vlna kritiky poté, co se zapojil do vytvoření nové národovecké frakce v Evropském parlamentu. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ho například označil za spolupracovníka nacionalistických stran.

„Andrej Babiš zhnědnul. Vzhlíží k Orbánovi a dal se do holportu s nacionalistickými stranami z dalších zemí Evropy. Jeho cesta od populistické pravicové strany přes socialismus a teď k nacionalismu, který bohužel v Evropě zároveň silně koketuje s nekritickým pohledem na Rusko včetně přebírání rétoriky Putinovy dezinformační sítě, jen potvrzuje předchozí komentáře pirátského ministra Lipavského, že je Andrej Babiš počínající bezpečnostní hrozbou,“ uvedl Bartoš na sociální síti X.

Tagy: