Babiš mával ve Sněmovně rohlíkem a zkoušel ministry z cen. Kupku obvinil z nehorázných lží

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO)

Babiš vystoupil na mimořádné schůzi k vládním kauzám

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) vystoupil s bizarním projevem v Poslanecké sněmovně. U řečnického pultu se objevil se suchým rohlíkem v ruce a snažil se zkoušet ministra dopravy Martina Kupku z jeho ceny. Odpovídal si ale hned sám a na názorném příkladu se snažil vysvětlit, o kolik zdražilo pečivo během prudké inflace z posledních let.

„Pane ministře, tohle je rohlík, 43 gramů, tukový. Vysvětlete lidem, co jsou dvě procenta. Víte, kolik stál tenhle rohlík za Babiše?“ položil řečnickou otázku šéf hnutí ANO. Během svého projevu mával rohlíkem směrem k vládním lavicím, kde seděl pouze ministr dopravy Martin Kupka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádní migranti tady nejsou, překvapila Nerudová v superdebatě. Schytala ostrou kritiku

Babiš si ale následně odpověděl sám. „Za mě 1,70 korun až 1,90 korun. Za Fialy 2,70 až 2,90. To je trojčlenka. Která jste třída? Osmá? Tak to se učí v sedmé na základce. Kolik je procent z navýšení ceny rohlíku z 1,70 na 2,70? Oni vás oblbují. To je nárůst už tak strašně drahého zboží z minulého roku,“ řekl bývalý ministr financí a expremiér.

Podle něj se vláda snaží namluvit lidem, jak je levno. Zmínkou o dvou procentech Babiš reagoval na poslední čísla inflace za březen. „Oni se tváří, že dvě procenta jsou malinko. Ne. Už vysoké ceny se navýšily o dvě procenta. Piškoty za nás stály 16, za vás 27,50. Toaleťák. Nevěřte jim. Lžou pořád,“ řekl Babiš.

Zároveň se také podivoval nad předchozím vystoupením Kupky, který obhajoval svou práci v roli ministra dopravy. Babiš ale nesouhlasil s tím, že by Kupka za téměř tři roky něco odpracoval. „Nehorázně lžete, když tu říkáte, co všechno je vaše práce. Není to vaše práce, děláte z lidí blbce. Chápu, že když sami nic nemáte, tak prodáváte naši práci,“ řekl Babiš.

Na jeho slova následně reagoval Kupka s tím, že do osobních urážek se pouštět nebude. „S těmi s vámi soupeřit nemůžu. To prostě nedokáže nikdo,“ uvedl ministr dopravy.

Tagy: