Babiš mě stvořil, naznačil Pavel. Zavzpomínal i na setkání s Václavem Havlem

Vítěz druhého kola prezidentských voleb Petr Pavel si vypůjčil proslulou hlášku svého soupeře, Andreje Babiše, když ve večerním rozhovoru pro ČT připustil, že to byl právě šéf hnutí ANO, jenž ho stvořil (dohnal ke kandidatuře na Hrad). Pavel rovněž zavzpomínal na prvního českého prezidenta Václava Havla.

Někdejší šéf vojenského výboru NATO během vysílání přiznal, že si na oslovení „pane prezidente“ bude muset zvykat. „Zní to hrozně nezvykle. Budu si na to zvykat ještě dlouho. Nyní z deseti procent cítím úlevu, z pěti procent radost a zbytek je respekt a tíha odpovědnosti, která s prezidentským úřadem přichází,“ sdělil Pavel.

V prezidentské volbě obdržel přes 3,3 milionu hlasů, čímž se ziskem 58,32 procenta porazil expremiéra Andreje Babiše (více než 2,4 milionu hlasů a 41,67 procenta). Právě případné vítězství Babiše v prezidentských volbách bylo prý hlavní Pavlovou motivací, proč se o kandidaturu na Hrad ucházet.

„Nebýt toho, že by Andrej Babiš byl tak favorizovaným kandidátem, tak bych zřejmě asi ani neměl motivaci kandidovat. Řekl jsem si, že než tohle podstoupit, tak radši zkusím nabídnout alternativu,“ prohlásil. Na dotaz moderátora ČT, zda v tomto případě nelze použít Babišovu legendární hlášku „vy jste mě stvořili“, odpověděl: „Je to docela možné, ano.“

Babiš zmíněnou hlášku často adresoval středopravicovým stranám, jako jsou ODS, TOP 09 či KDU-ČSL. Podle šéfa hnutí ANO to byly právě tyto strany, které ho svým vládnutím v minulosti vedly k tomu, aby vstoupil do politiky.

Nažehlené uniformy a starý svetr

Pavel během rozhovoru také vzpomínal na Václava Havla: „Zpočátku byl takový nepolitický politik. Líbilo se mi, když organizoval setkání s odborníky z armády a já jsem se jednoho z těch prvních jako čerstvý podplukovník účastnil. Bylo to v Lánské oboře. My jsme tam samozřejmě přišli v krásných uniformách se slavnostními šňůrami a on tam přišel v manžestrákách, vytahaném svetru a pantoflích. Z toho zlata kolem byl nesvůj.“

Pavel byl však ve výsledku ze schůzky nadšen. „Nakonec z toho byla krásná debata. Bylo fajn, že pan prezident měl zájem seznámit se s různými oblastmi. Nechal si říct i odlišný názor,“ dodal. Pavel později obdržel od Havla státní vyznamenání za hrdinství, konkrétně za skutky během mírové mise v Jugoslávii.

Prezidentské volby letos Pavel vyhrál s největším rozdílem v jejich historii. Miloše Zemana vystřídá ve funkci počátkem března. Prezidentský slib bude skládat 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Tagy: