Babiš: Migrační pakt je zrada, Rakušan lhal. Nedostali jsme pro Ukrajince ani euro

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Andrej Babiš o aktuální politice

Migrační pakt je zrada, s níž přišel premiér Petr Fiala (ODS) s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN), řekl ve vysílání CNN Prima NEWS předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Vláda podle něj migraci nezvládla. Pokud se hnutí ANO vrátí do vlády, bude podle expremiéra chtít zavést nový tvrdý azylový zákon.

Podle Babiše vláda migraci nezvládla. „Migrační pakt je zrada, se kterou přišel Fiala s Rakušanem. Chlubili se, jak to zvládli, ale nezvládli to. Rakušan lhal, není tam žádná výjimka. Nedostali jsme ani euro pro Ukrajince, o které jsme se postarali,“ sdělil Babiš. Narážel tak na tvrzení ministra vnitra. Podle něj po přijetí velkého počtu uprchlíků z Ukrajiny údajně Česko nemělo platit za nepřijetí dalších migrantů.

K TÉMATU: Rakušan doufal, že si lidé o migračním paktu nic nezjistí, tvrdí Gregor ze Svobodných

Migraci označil Babiš za velký problém. „Až se vrátíme do vlády, budeme chtít zavést nový tvrdý azylový zákon a zjistit, kdo u nás žije a podniká. Budeme bránit bezpečnost našich lidí,“ zdůraznil. Dodal, že pro některé západní státy už je v tomto směru pozdě. „Oni už to nedají, my to ještě dát můžeme,“ řekl předseda hnutí ANO.

Proti Rakušanovi se dříve v pořadu 360° ohradil také europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Kritizoval tvrzení ministra vnitra o výjimce, která se však podle jeho slov v textu nepromítla. „Já to interpretuji tak, že o tom byla vedena verbální debata. Nevím, jestli bych řekl, že ministr Rakušan přímo lhal. V každém případě se mu to, co se verbálně říkalo, nepodařilo promítnout do konečného textu,“ sdělil Pospíšil.

Předseda Svobodných Libor Vondráček volil ostřejší slova: „Když bylo povinné očkování, Rakušan vyhlašoval válku dezinformátorům. Avšak podle toho, jak hovoří o migračním paktu, se sám zařadil mezi ně.“ Rakušan podle něj neříkal pravdu a bez vyjednané výjimky je migrační pakt nebezpečný.

Rakušan po středečním jednání s bavorským státním ministrem vnitra, sportu a integrace Joachimem Herrmannem v Praze řekl, že migrace je jednou z klíčových výzev pro budoucnost Evropské unie a reforma migrační a azylové politiky je nezbytná. Cílem je podle něj snížit migrační tlak na EU. „Migrační pakt může být dobrým začátkem, ale rozhodně nestačí. Musíme být v našich ambicích odvážnější,“ poznamenal Rakušan. V první řadě je podle něj nutné problémy řešit ještě předtím, než se přenesou na území unie. „Česká republika je velmi aktivní při tvorbě nových partnerství se třetími zeměmi. Právě ta mohou přinést dlouhodobější řešení,“ doplnil.

Tagy: