KOMENTÁŘ: Rakušan evropskou maturitu zvoral. Migrační pakt pro nás není výhodný

Ministr vnitra Vít Rakušan, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a premiér Petr Fiala na snímku ze zahájení českého předsednictví v Radě EU z července 2022

360° (85)

Někdo sbírá známky, jiný plechovky od piva, mince nebo krabičky od sirek. Od nástupu Fialovy vlády jsme se ale všichni stali (tak trochu nedobrovolně) sběrateli nesplněných politických slibů. Jak to dopadlo, když se vládní strany dušovaly, že nebudou zvedat daně – víme. Jak to dopadlo, když pětikoalice slibovala, že bude snižovat rozpočtové deficity nebo počty státních zaměstnanců – víme. A teď víme už i to, jak je to slavným migračním paktem, v němž ministr Rakušan údajně vyjednal pro Česko jakousi výjimku.

Když na konci června loňského roku došlo konečně k dohodě ohledně takzvaného migračního paktu, hýřil ministr vnitra Vít Rakušan superlativy. Navíc se neváhal přihlásit k tomu, že i jeho zásluhou byla přijata taková podoba paktu, jež bude nakonec přijatelná pro většinu států EU.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Zkrátka podle zásady „pochval se sám, nikdo jiný to za tebe neudělá“ nám pan ministr prodal celý migrační pakt coby svůj velký úspěch. A neopomněl přitom zmínit, že ti, kdo se k paktu stavějí skepticky, jsou vlastně takoví černí pasažéři, kteří se nechtějí podílet na těch správných společných evropských řešeních – dokonce v této souvislosti použil slova jako sobectví a kalkul.

Navíc se začal ohánět jakousi výjimkou, kterou prý údajně pro Českou republiku vyjednal. Ta měla spočívat v tom, že díky přijetí velkého počtu uprchlíků z Ukrajiny to nebudeme my, kdo bude muset být „povinně solidární“, ale že naopak ostatní státy budou povinně solidární s námi. Prý z toho budeme profitovat, vyprávěl nám...

ČTĚTE TAKÉ: Vondra se přidává k ANO v okopávání kotníků, míní Nerudová. Do lídra Spolu si rýpl i Rakušan

A aby celá záležitost nabyla také emocionální rozměr, bez něhož se v dnešní politice nic neobejde, zdůraznil pan ministr i to, že jsme v EU 19 let a je načase, abychom se začali chovat jako dospělý člen tohoto společenství – rozuměj, abychom se vším souhlasili a přestali si hrát na potížistu, který povinné kvóty (pod krycím názvem povinná solidarita) odmítá.

Ne, žádná výjimka pro Česko není

Rakušan tehdy doslova napsal: „Nechci se při argumentaci, proč je migrační pakt dobrým řešením, ohánět výjimkou vyjednanou pro ČR nebo tím, že dohoda může být brzy velmi výhodná právě pro ČR. Reforma migrační politiky EU je správným krokem i bez ohledu na tyhle třešničky na dortu.“

VIDEO: Osekejme migrantům dávky, navrhuje Vondra. Zpackal to Rakušan, útočila na koalici Dostálová

Jako kuriozitu dodejme, že celý text, v němž ministr vnitra mluví o jakési výjimce, v němž pěje ódy na migrační pakt i na roli, jíž on sám sehrál při jeho dojednání, je dodnes v plném znění dostupný na stránkách hnutí STAN. Proč je to kuriózní? Protože od té doby nezůstal z Rakušanových slov na kameni kámen. Nejenom, že nejsou žádné „třešničky“ v podobě výjimky dojednané pro Českou republiku. Co hůř, on není ani žádný dort. Místo něj tu máme jen zpatlanou kompromisní dohodu, která nakonec neuspokojuje prakticky nikoho. Nikoho, a to dokonce ani naši vládu, protože už začátkem února oznámil ministr dopravy Martin Kupka, že Česko dojednanou podobu migračního paktu nepodpoří a při hlasování se zdrží.

I vládní europoslanci Jiří Pospíšil, Tomáš Zdechovský nebo Markéta Gregorová nedávno v rozhovoru pro CNN Prima News přiznali, že žádná Rakušanem vyjednaná garance (výjimka) pro ČR v textu není. Prostě neexistuje. Můžeme jen spekulovat, zda Rakušan o jejím vyjednání přímo lhal nebo zda si jen bláhově myslel, že snad opravdu někde něco vyjednal.

Takže si to zrekapitulujme: Česko tak dlouho úspěšně odmítalo povinné kvóty na migranty, až je ministr Rakušan pod krycím názvem povinná solidarita schválil. Tvářil se, že vyjednal výjimku z povinnosti migranty přijímat, ale fakticky žádná taková garance pro ČR není. Tvrdil, že to bude pro ČR výhodné, ale realita je, že za každého nepřijatého migranta zaplatíme. Vykřikoval do světa, že migrační pakt je naší evropskou maturitou, až se nakonec vláda od paktu distancovala. To je na jednoho ministra vnitra docela „solidní“ bilance, ne?

Ve svém slavném videu ze šatny chtěl Vít Rakušan konečně něco říci Petru Fialovi. Možná je spíš načase, abychom teď Rakušanovi pro změnu něco řekli my. Tak tedy: „Tuhle svoji slavnou ‚evropskou maturitu‘ jste teda pěkně zvoral, Vítku.“

Tagy: