Rakušan doufal, že si lidé o migračním paktu nic nezjistí, tvrdí Gregor ze Svobodných

Matěj Gregor

Kandidát za Svobodné Gregor o migračním paktu

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) doufal, že si toho lidé o migračním paktu moc nezjistí, prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS kandidát do europarlamentu za Svobodné Matěj Gregor. Šéf resortu podle něj otočil až ve chvíli, kdy se evropský návrh ocitl pod palbou kritiky ze strany veřejnosti a politiků. Gregor také zdůraznil, že by Česko mělo vymezit jasnou hranici vůči Evropské unii v otázce azylové politiky a přerozdělování uprchlíků.

Řešení EU v podobě přerozdělování migrantů označil kandidát Svobodných za „obrovskou chybu“, k níž došlo v letech 2015 až 2017. „Jsem vděčný, že se Česko na těchto kvótách nepodílelo. I díky tomu jsme stále jednou z nejbezpečnějších zemí vůbec,“ řekl v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Osekejme migrantům dávky, navrhuje Vondra. Zpackal to Rakušan, útočila na koalici Dostálová

Podle něj migrace nabírá opět na síle, protože předtím ji ovlivnil covid. „Je nutné odmítnout jakékoliv jednotné řešení EU. Ministr Rakušan podle mě doufal, že si lidé moc o migračním paktu nezjistí. Z toho důvodu návrh prezentoval tak, že o žádné přerozdělování nejde, a následně tvrdil, že se nejedná o nic závazného,“ poznamenal Gregor.

Rakušan v červenci roku 2023 pronesl, že se zásadní fámy o paktu týkají povinných relokačních kvót. „To zcela odmítám. Česká republika je odmítla. Nikdo nám nebude říkat, že musíme přijmout nějaký počet migrantů. To migrační pakt neobsahuje,“ zdůraznil tehdy. Rozhodnutí předsedy hnutí STAN hájil ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Ondřej Lochman (STAN), který argumentoval tím, že česká strana si vyjednala výjimku.

Kandidát za Svobodné rovněž prohlásil, že Rakušan otočil až tehdy, když se o paktu začalo hojně mluvit ve veřejném prostoru. „Vzhledem ke komunikaci vlády v tomto ohledu ministrovi vnitra nevěřím. Přesvědčím se o tom, až kabinet Petra Fialy (ODS) za podpory českých zástupců v europarlamentu jednoznačně odmítne přerozdělování,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Gregor ocenil českou azylovou politiku, jež v jeho očích patří k „jedné z nezodpovědnějších napříč členskými státy EU“. „Měli bychom jasně nastavit hranice, aby EU výrazně nezasahovala do našich interních záležitostí, které se týkají především postoje k přerozdělování uprchlíků, jež se ukázalo jako zcela nefunkční,“ řekl Gregor.

MOHL JSTE PŘEHLÉDNOUT: Komentátoři Martin Schmarcz a Thoams Kulidakis o eurovolbách a možné spolupráci stran

Tagy:
migrace hranice Vít Rakušan Evropská unie pořady CNN Prima NEWS vláda volby do Evropského parlamentu Svobodní Zprávy plus Matěj Gregor Evropské volby 2024 migrační pakt