Nemůžeme lidi k očkování znásilnit. Přesvědčujeme je, i tak čísla rostou, stýská si Babiš

Žena odmítá očkování

Rozhovor s Andrejem Babišem

Premiér Andrej Babiš (ANO) varuje před další vlnou pandemie, situace v Česku se totiž rychle horší. Předseda vlády proto znovu vyzval veřejnost k očkování a nošení respirátorů. Zároveň odmítl, že by vláda plánovala testovat i vakcinované, přestože nemoc mohou přenášet. Babiš to řekl ve vysílání v Novém dni na CNN Prima NEWS.

Šíření covidu v Česku výrazně zrychluje. V úterý přibylo 3 246 případů, což je nejvyšší denní přírůstek od 20. dubna. Počet aktivních nakažených přesáhl 20 tisíc. Přibývá také infikovaných pacientů, kteří musí být hospitalizováni.

Vláda proto chystá zpřísnění proticovidových opatření. „Je pravda, že situace není dobrá. Budou změny v ochraně dýchacích cest. Ministerstvo zdravotnictví chce od 25. října navrhnout při hromadných akcích ve vnitřních prostorách povinnost nošení respirátorů, a to bez ohledu na počet účastníků,“ prozradil Andrej Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Znovu také vyzval lidi k tomu, aby se proti covidu nechali naočkovat. „My nemáme žádné možnosti někoho znásilnit, aby se naočkoval. Jenom přesvědčujeme, děláme kampaň, a situace se přesto zhoršuje,“ posteskl si.

Druhou dávkou vakcíny je v Česku naočkováno přes šest milionů lidí, což je přibližně 56 % obyvatel. ČR v tomto ohledu patří spíše k podprůměru v rámci Evropské unie. Podle průzkumů se kolem 20 % Čechů očkovat vůbec nehodlá a 10 % stále váhá. Mnoho odborníků rovněž upozorňuje na to, že bez vakcíny je stále kolem 350 tisíc lidí nad 60 let. Ti by v budoucnu mohli zahlcovat zdravotní systém.

Testování očkovaných? Nebude

Vláda naopak nehodlá řešit testování očkovaných, přestože mohou nemoc přenášet. Babiš tak popřel spekulace o tom, že by to vláda plánovala. „Nejsme schopni z kapacitních důvodů všechny testovat. Logika resortu zdravotnictví byla v tom, že šlo o motivaci, aby se lidi očkovali a nemuseli se pak testovat. Princip podle odborníků je v tom, že vakcinovaný neskončí s těžkým průběhem,“ vysvětlil premiér.

Následně si rýpnul do odborníků, kteří k testování očkovaných vyzývají. „S experty je to složité. Veřejnoprávní televize ve Francii žádné experty nezve a říká všem: ‚Očkujte se.‘ U nás máme mnoho expertů a mnoho názorů. Já expert nejsem, ale není v silách státu testovat všechny. Šíření zabráníme nošením respirátorů a očkováním,“ nešetřil kritikou Babiš.

V souvislosti se zhoršující se epidemickou situací ve středu zasedne i vláda. Odpoledne by už mohlo být jasné, která opatření se zpřísní.

Tagy: