Babiš: Očkovaných je mnohem více. Ředitelé vakcinačních center jsou pomalí

Andrej Babiš

Tisková konference Jana Blatného a Andreje Babiše

Očkovaných je prý „podstatně více“, než aktuálně uvádí ministerstvo zdravotnictví. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci s šéfem resortu zdravotnictví Janem Blatným ke spuštění centrálního rezervačního systému k očkování. Zodpovědnost jde podle něj za jednotlivými řediteli vakcinačních center. Ti totiž podle něj nehlásí aktuální počty lidí, kteří již dostali dávku vakcíny. Podle šéfa Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) měl však systém výpadek.

Ministerstvo zdravotnictví aktuálně oficiálně vykazuje 70 680 očkovaných osob. Podle Babiše je však toto číslo vyšší. „Jsem přesvědčen, že v reálu jich (očkovaných) je podstatně víc,“ řekl premiér na začátku tiskové konference.

Sám Babiš za neaktuální počty očkovaných nést vinu odmítá. „Kdo je za to zodpovědný? Ředitelé očkovacích center,“ pokračoval premiér.

Problémem podle něj je, že jednotlivá očkovací místa nehlásí aktuální množství naočkovaných osob. Ta mají dle nařízení vlády počty hlásit vždy do půlnoci, což se prý neděje. „Žádnou rezervu nevidím. Pokud to nebude fungovat, tak bude muset ministr zdravotnictví vymyslet, jak ředitele nemocnic donutit to zasílat,“ dodal Babiš. Celkem se jedná o 31 očkovacích míst, přičemž 16 je v režii ministerstva zdravotnictví, o tři se stará resort obrany a zbytek spadá do gesce jednotlivých krajů.

Kuba před brífinkem: Systém na zadávání dat má výpadek

Necelou hodinu před zahájením tiskové konference přišel se zajímavou informací předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Ten hlásil, že informační systém infekčních nemocí (ISIN), kam mají očkovací centra hlásit počty vakcinovaných, měl výpadek. „Nechci pořád prudit, ale den před spuštěním rezervačního sytému to není úplně ideální stav,“ doplnil Kuba na Twitteru.

S hozením viny na ředitele očkovacích center pak nesouhlasí plzeňský primátor a poslanec Martin Baxa (ODS). „Dle premiéra jsou za nízký počet očkovaných zodpovědní ředitelé očkovacích center. To je přímo nestoudný výrok! Andrej Babiš vždy tvrdí, že je za vše zodpovědný a že vše odmaká: tak teď má ukázat sám na sebe, když se jeho vláda se nedokázala ani na očkování včas připravit,“ komentoval premiérův výrok Baxa na Twitteru.

Kraje nás žádají o vakcínu, ale nemají vykázanou ani desetinu

Premiér není dle svých slov spokojen s rychlostí center. „Některé kraje už požadují další vakcínu, ale nemají vykázanou ani desetinu,“ dodal předseda vlády s tím, že do krajů v takovém případě poslat další vakcínu nemůže.

Pokud se zlepší vykazování počtů očkovaných osob, je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného možné, že dojde k dennímu zveřejňování čísel. Tak je tomu už řadu měsíců například u denních přírůstků nakažených či zemřelých, ale také u testování.

Centrální rezervační systém bude od pátečních 8:00 spuštěn pro osoby starší 80 let, které mají ve vakcinaci prioritu. V týdnu od 18. ledna by mělo dojít i na zahájení registrace zdravotníků, kteří ještě nebyli očkováni v rámci svých středisek. Další lidé by se mohli do systému nahlásit začátkem února. Očekává se, že když se zdravý a mladý člověk zaregistruje třeba hned zkraje, přijde na něj řada až za několik měsíců.

Tagy: