Fronty bez ohleduplnosti a rozestupů. Očkování vzali čeští senioři útokem

Ačkoli vláda veřejnost neustále žádá, aby se vzhledem ke koronavirové situaci chovala ohleduplně a dodržovala rozestupy, středeční snímky z Fakultní nemocnice Bulovka v Praze ukazují pravý opak. Senioři, kteří se přišli očkovat proti covidu, na vakcínu čekali na chodbách v ohromném počtu a bezprostřední vzdálenosti od sebe. Situace pobouřila i ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Zakrytí dýchacích cest dodrželi, dvoumetrové rozestupy však nikoliv. Senioři starší 80 let, kteří na očkování v několika případech chodili i s doprovodem, žádným způsobem neutvořili organizovanou frontu. Kolem poledne se v čekárně pražské nemocnice údajně nahromadilo až 80 osob.

Nemocnice chtěla paradoxně důchodcům pomoci a jednala z dobré vůle. „S ohledem na již dokončené proočkování personálu naší nemocnice jsme přistoupili k očkování zaměstnanců dalších zdravotnických zařízení a následně také osob starších 80 let,“ řekl webu Blesk.cz mluvčí Nemocnice Na Bulovce Filip Řepa.

„Je to možná jedna z věcí, která svědčí o tom, že není vhodné a bezpečné provozovat improvizované rezervační systémy,“ zmínil ministr Blatný, který se v tomto ohledu zastává centrálního rezervačního systému. Ten by totiž měl určovat každému místo a čas, kdy se má nechat vakcinovat.

Kromě nedodržení preventivních opatření se ale na incident pražské nemocnice dá nahlížet i pozitivně. O očkování (minimálně na pražské Bulovce) je zájem. Vakcinační proces by však potřeboval lepší organizaci, kterou by v budoucnu měl zajistit personál nemocnice.

Incident by se neměl opakovat

Vedení Bulovky ve středu evidentně přecenilo síly svých zaměstnanců. „Naším cílem je maximálně využít kapacitu očkovacího místa již nyní a dosáhnout proočkovanosti rizikových skupin v co největší možné míře. V průběhu včerejšího dne nastal dílčí organizačně-technický problém, který se již nebude v následujících dnech opakovat,“ okomentoval situaci mluvčí Řepa.

Následně také slíbil, že během čtvrtka by měl na Bulovce fungovat pořadový systém. Nemocnice také otevřela druhé očkovací místo ve druhém patře kliniky a navýší počet personálu. Senioři v nejohroženější skupině se budou moci začít hlásit k rezervacím na očkování od pátku. Podle Blatného by měl centrální systém zajistit, aby už na místech nedocházelo k chaotickým frontám.

Tagy: