Babiš odmítl pracovní volno 13. a 16. listopadu. Vláda na to nemá kompetence, tvrdí

Sněmovna v úterý pravděpodobně prodlouží nouzový stav

Odbory navrhují pracovní volno

Prodloužený víkend od 13. do 17. listopadu zřejmě nebude. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda nemá takové kompetence, aby firmám nařídila, že zaměstnanci nepůjdou v pondělí do práce. Babiš to řekl ve vysílání Rádia Impuls.

„Nemáme legislativní rámec říct firmám: ‚Teď v pondělí nepůjdou vaši zaměstnanci do práce.‘ O tom může rozhodnout zaměstnavatel,“ prohlásil premiér v reakci na návrh odborů, aby vláda vyhlásila na pátek 13. listopadu a pondělí 16. listopadu pracovní volno. V úterý 17. listopadu je státní svátek.

„Apelujeme na zaměstnavatele, aby dávali home office svým zaměstnancům,“ dodal Babiš. Podle něj pracuje z domova méně lidí než během první vlny pandemie na jaře, kapacity proto vidí právě zde.

S návrhem odborů nesouhlasí ani zaměstnavatelé. „Jakkoli chápeme epidemiologickou situaci, tento nápad nepovažujeme za dobrý. Pracovní volno v pondělí 16. listopadu, a ještě navíc v pátek 13. listopadu, by znamenalo vysoké ekonomické ztráty. Ty by zaplatily firmy,“ řekla ČTK generální ředitelka Asociace malých a středních podniků Eva Svobodová.

Podle ní už tak řada firem nestíhá plnit zakázky včas, protože řada zaměstnanců je v karanténě. Proti návrhu odborářů je i Hospodářská komora. Chybí podle ní plán, kdo by pracovní volno zaměstnancům zaplatil.

Pro volno by naopak byl ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Řekl, že jde o rozumný nápad, který by vedl k snížení mobility a případně zrychlení poklesu epidemie.

Návrh se líbí i ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD). „Souhlasím s odbory Prodloužený víkend o pondělní volno, podpořený úterním státním svátkem může výrazně pomoct se zbrzděním pandemické křivky a hospitalizacemi. Uleví se také bezpochyby těžce zkoušeným zdravotníkům a lidé se nadechnou před hektickým koncem roku, který byl letos mimořádně náročný. Jsem tedy jenom pro,“ napsala ministryně na Facebook.

Tagy: