Babiš kritizuje ceny paliv, draze ale natankujete i na jeho pumpě. Proč nejde příkladem?

Pumpa společnosti Imoba v Průhonicích

Babiš odpovídá na drahé ceny benzínu na pumpě v Průhonicích

Andrej Babiš a jeho hnutí ANO je největším kritikem současných vysokých cen na pumpách. Paradoxně ale i sám Babiš srze svěřenské fondy a v nich „zaparkovanou“ společnost Imoba jednu benzínovou pumpu vlastní, a to přímo v jeho domovských Průhonicích. Ani ta ale nešla nijak dramaticky s cenami dolů, aby tak třeba tlačila na konkurenci nebo šla příkladem. Na benzínu i naftě tak vydělává stejně jako všechny ostatní společnosti.

Pumpa, přesně tak se jmenuje koncem loňského roku otevřená nová benzinka směrem na D1 směrem na Brno u Průhonic. Kdysi tu stála celkem obyčejná čerpací stanice PapOil, kterou ale vystřídala supermoderní stanice s luxusní restaurací. Vlastníkem je společnost Imoba, kterou skrze své svěřenské fondy vlastní předseda ANO Andrej Babiš.

Ten je zároveň jedním z největších kritiků drahých pohonných hmot v Česku, jejichž ceny šplhaly na začátku března až k 50 korunám za litr. Ve čtvrtek odpoledne dokonce představil 12 opatření, která by podle expremiéra vláda pro české občany měla udělat. Patří mezi ně i zastropování cen u paliv na 36 korun za litr.

Redakce CNN Prima NEWS se proto expremiéra ptala na to, zda nechce jít příkladem konkurenci a ceny u benzinu a nafty na své benzínce snížit sám. Ceny na Pumpě v Průhonicích jsou totiž stejně vysoké jako na většině ostatních čerpacích stanic. A v porovnání s těmi v centru Průhonic dokonce vyšší. Řeč o tom byla i v nedělní Partii Terezie Tománkové.

Ve čtvrtek odpoledne se benzín na Pumpě prodával za 43,90 koruny a nafta za 46,90 koruny. Konkurence Benzina, která má obecně pohonné hmoty nejdražší, byla o pár kilometrů blíže k Praze v tu samou dobu o korunu dražší. Další tři pumpy v centru Průhonic mají dokonce benzín i naftu až o dvě koruny levnější – jde o značky Prim, Makro a TAM Autohof.

V pondělí večer aplikace mBenzin, kam ceny pohonných hmot zapisují sami uživatelé, ukazovala na Pumpě 44,50 koruny za litr benzinu a 46,90 koruny za litr nafty.

Babiš: Na cenu nemám vliv

Expremiér Babiš tvrdí, že na cenu nemá žádný vliv. „Na ceny na Pumpě v Průhonicích nemám žádný vliv. Je to pumpa hlavně na dobré jídlo a na nabíjení elektroaut,“ reagoval na dotaz CNN Prima NEWS.

Imoba v Průhonicích vlastní dále i cukrárnu a bistro Paloma nebo sportovní centrum s restaurací Sokolovna Průhonice. Je také majitelem Farmy Čapí Hnízdo.

Ceny benzínu a nafty zdražily v posledním měsíci o několik korun. Důvodem je válka na Ukrajině a snaha omezovat dodávky z Ruska a hledat jiné zdroje. Česká vláda se snaží s rostoucími cenami zatím bojovat tím, že kontroluje marže obchodníků. Vláda ve středu v reakci na růst cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině schválila balíček novel zákonů, které ruší přimíchávání biosložky do paliv a silniční daň pro osobní automobily, autobusy a nákladní vozy do 12 tun. Snížila také spotřební daň na benzin a naftu o 1,5 koruny na litr. Marže by se měly kontrolovat až do září, a zda dojde k jejich zastropování, by mělo být podle ministra financí Zbyňka Stanjury jasné do konce dubna.

Tagy:
Brno ceny benzín nafta palivo Andrej Babiš Agrofert ANO 2011 pohonné hmoty benzínová pumpa paliva Průhonice Benzina zastropování motorová nafta ruská invaze na Ukrajinu Imoba IMOBA, a.s.