Stanjura prozradil, o kolik vzrostly marže u benzinu. Resort uvažuje o jejich zastřešení

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Průměrné ceny marží na pohonných hmotách vzrostly mezi únorem a březnem přibližně o dvě koruny na litr. Na tiskové konferenci to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když prezentoval dosavadní výsledky kontrol prodejních cen na čerpacích stanicích, které potrvají až do 30. září. Resort dále zpracuje cenový výměr na maximální marži prodejců paliv.

„Průměrná marže u nafty byla v únoru 3,03 koruny, v březnu pak 4,91. U benzinu byla marže v únoru 2,29, v březnu 4,39,“ uvedl na tiskové konferenci ministr financí Stanjura. Kontroly čerpacích stanic budou pokračovat až do 30. září, a to kvůli vládou snížené spotřební daní na pohonné hmoty. Opatření bude platit od června právě do konce září.

Čerpací stanice musí na denní bázi hlásit průměrné prodejní ceny, ministerstvo financí jim povinnost zadalo v polovině března. „Po oznámení kontrol šly marže evidentně dolů a pak stagnovaly. Podle nás je stále prostor po další snížení,“ řekl ministr s tím, že jeho resort zpracuje cenový výměr na maximální marži prodejců paliv.

Vláda ve středu rozhodla, že se od června do konce září sníží spotřební daň na pohonné hmoty o 1,50 Kč/litr. Kontroly marží, které měly původně trvat do konce dubna, se tak protáhnou právě až do konce září.

„Výsledky nejsou z pohledu vlády ani zákazníků uspokojivé. Nechceme po nikom, aby podnikal se ztrátou, ale v krizové situaci není přijatelné, aby průměrné marže rostly,“ zdůraznil ministr financí. Dodal, že zmíněná čísla jsou průměrná a někdo měl marže menší, někdo naopak velmi nadprůměrné.

Vláda tak dále velmi vážně zvažuje stanovení maximálních marží prodejcům pohonných hmot. „Není to zastropování cen,“ podotkl Stanjura. Na otázku, jakou výši marže by si představoval, odpověděl neurčitě: „Předčasná debata, ještě povedeme diskusi na vládě.“

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly o desítky haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy o 46 haléřů na průměrných 43,88 Kč/l, nafta pak o 33 haléřů na 46,62 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Navzdory zlevnění jsou ale paliva v ČR stále výrazně dražší než před rokem. Tehdy platili motoristé za benzin průměrně o 12,58 koruny méně, za naftu dokonce o 17,06 Kč méně.

Tagy: