Babiš: Premiérem můžu být já i Havlíček. Klaus a Zeman se za opoziční smlouvy málo snažili

Andrej Babiš v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ, Andrej Babiš - 20.10. v 11:00

Expremiér Andrej Babiš zatím nechce prozradit, jestli by v případě volebního úspěchu hnutí ANO mohl znovu usednout v čele vlády. Podle Babiše by byl skvělým premiérem i první místopředseda hnutí Karel Havlíček, uvedl šéf ANO v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.

Babiš nechtěl říct, zda by mohl být znovu předsedou vlády. Podle něj žádný „kandidát na premiéra“ není. Strany ale přitom většinou před volbami řeknou, kdo je jejich adeptem v případě volebního úspěchu.

DÁLE ČTĚTE: Já na Titanic naskočila, Grolichovo gesto je srabácké, říká členka vedení lidovců a bývalá miss

„Kandidát na premiéra neexistuje. Budeme mít lídry v jednotlivých krajích. Karel Havlíček je lepší premiér. Je tady taková nálada tvrdit, že my už jsme vyhráli a něco rozdělujeme,“ prohlásil v Partii Babiš.

„Karel může mít o 100 procent víc kroužků. Ta debata je předčasná, musíme nejdříve vyhrát volby. A nikde není napsáno, že ty volby vyhrajeme. Úspěch v krajských volbách byl nečekaný, ale přišla půlka voličů, co chodí v parlamentních volbách. Nevolila Praha,“ zdůraznil Babiš.

Nechtěl ani prozradit, ve kterém kraji bude lídrem. V posledních sněmovních volbách Babiš vedl kandidátku v Ústeckém kraji, kde se o přízeň voličů ucházel i šéf Pirátů Ivan Bartoš. Nyní by Babiš mohl kandidovat v Moravskoslezském kraji.

„Představu mám, ale možná je ještě brzo, abych to sděloval. Moravskoslezský kraj se nedá vyloučit,“ uvedl expremiér. Podle něj volby rozhodne Praha a spolu s ní Středočeský, Moravskoslezský a Jihomoravský kraj.

Babiš by chtěl většinový systém

Babiš v Partii několikrát zmínil, že je potřeba, aby jeho hnutí dostalo dostatečný počet hlasů ve volbách. „Nejlepší by bylo, kdyby nám voliči dali těch 2,4 milionu hlasů, co jsem dostal v druhém kole jako kandidát na prezidenta,“ uvedl Babiš. Jenže v prezidentských volbách se volí podle většinového systému, zatímco ve sněmovních volbách podle systému poměrného.

„Dobře víte, že jsem trvalým kritikem toho, že nemáme většinový systém. Klaus a Zeman se asi málo snažili, když byla opoziční smlouva. Vlastně tam se dokázalo, že pravice a levice moc ani neexistuje. Je to velká škoda. Protože jak říká pan prezident, největší nepřítel je koaliční partner. Vidíme to na Pirátech, kteří tam seděli tři roky s těmi kmotry z ODS,“ nechal se slyšet Babiš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Euforie v ANO. Nadšený Babiš chce „naklonovat“ Havlíčka, vyzdvihl Kubu a zpražil vládu

Tagy: