Já na Titanic naskočila, Grolichovo gesto je srabácké, říká členka vedení lidovců a bývalá miss

Naskočila jsem na potápějící se Titanic a mrzí mě, že Jan Grolich ne, říká v prvním rozhovoru po zvolení novou místopředsedkyní lidovců Monika Brzesková (Žídková). Rozhodnutí hejtmana Jihomoravského kraje Grolicha nekandidovat do vedení strany považuje za srabácké. V rámci strany se chce věnovat komunikaci a rodinné politice. Téma manželství pro všechny by měla podle ní lidová strana opustit a nepolitizovat ho.

Nový předseda Marek Výborný i mnozí další vás hodně prosazovali do vedení strany. Jak se vám s tím tlakem a zodpovědností pracuje?
Je to velký respekt a zodpovědnost je obrovská. Rozhodla jsem se hozenou rukavici zvednout zhruba před týdnem. A hodně mě překvapuje, že na mě všichni tak moc sází. Říkám si, co se ode mě vlastně očekává. Jsem obyčejný pěšák – starostka malého města. Na druhou stranu jsem si říkala, že pokud můžu straně v této době pomoct, tak se ráda zapojím. Nejsem zbabělec, který z toho potápějícího se Titanicu vyskočí.

DÁLE ČTĚTE: Výborný jako Grolich? Stand-up komik s kšiltovkou ze mě nebude, říká nový šéf lidovců

Není to od vedení trochu zbabělý krok v tom smyslu, že sází na ženu, na miss se jménem, a chce využít vaší popularity? To by přeci neměl být ten důvod, proč být v předsednictvu.
Nemyslím si, že by to bylo zbabělé. Když se podívám na spektrum žen, které tam jsou, tak jsou v KDU-ČSL delší dobu a vše, co už mohly straně dát, tak daly. Nemyslím to tak, že by se vyčerpaly, ale už se ví, co od nich očekávat. Já jsem výsledkem volání po nových tvářích. Důvodem, proč zrovna já, je určitě i můj výsledek v krajských volbách. Není to podle mě tedy jen o tom pozlátku.

VIDEO: Lidovci mají nového předsedu

Proč jste se vlastně stala členkou strany?
Členkou jsem asi přes dva roky, ale kolem lidovců se pohybuji roky. Když jsem kandidovala v komunálu, tak jsem vždy kandidovala jako jejich příznivec. Lidovci jsou mi blízcí odjakživa a směr strany mi sedí.

Jak vám v politice pomáhá váš titul bývalé miss České republiky?
Člověk to neodpáře a to, že jsem miss byla, už budu mít na vždy. Nechci to brát negativně.

Zatímco my se snažíme potápějící se Titanic zachránit, tak někdo do té záchrany ani nejde. Nevím, jestli bude za dva roky co zachraňovat.

To jsem ani nemyslela.
Přineslo mi to spoustu příležitostí, cestovala jsem a podobně. Hodně lidí si mě pamatuje i pod příjmením Žídková. Mnohdy to otevírá cestu a přiznávám, že je to jednodušší. Ale co si budeme říkat, mladá generace už mě vůbec nezná.

Může vám to nějak pomoct ve světě mužů, kterým politika v Česku stále je?
Řekla bych, že úplně ne. I v pozici starostky jsem musela dokázat, že to myslím vážně a že něco umím a nepřišla si tam sednout žena s nálepkou miss na čele. Musela jsem to naopak přebít dobrou prací. Je to i o tom, že jako žena dokážu být pracovitá a dokážu mužům konkurovat a být jejich partnerem.

Kudy by lidovci pod novým vedením měli směřovat? Každý z delegátů mluví o změně, zároveň se shodnou na tom, že Marek Výborný změnou není.
Doba je pro lidovce velmi těžká a opravdu nevím, jestli změna, která se stala, bude stačit. Změna, po které všichni volali, vlastně nenastala. Já bych třeba jako morální povinnost brala to, že to zvedne Honza Grolich. Když může nebo je jediný, který by to někam posunul, tak by podle mě měl.

Jste zklamaná, že to nezvedl.
Ano.

Někteří z kandidátů mi řekli, že je dobře, že to neudělal, že by se stranou za rok dokázal hodně málo, že by se tím vlastně zdiskreditoval a po roce třeba skončil.
No, ale my do toho jdeme. Přijde mi to trochu alibistické. Zatímco my se snažíme ten potápějící se Titanic zachránit, tak někdo do té záchrany ani nejde. Nevím, jestli bude za dva roky co zachraňovat. To je to, co pro mě bylo hnacím motorem. S panem Grolichem se vůbec neznám, jen říkám, jak to cítím zvenku.

Přijde vám to srabácké?
Ano, protože já jsem na ten potápějící se Titanic naskočila.

Na druhou stranu nejste hejtmankou.
Ale jsem starostkou a ti lidé mi to dají sežrat tak jako tak.

Nebudou naopak pyšní?
Ne.

Budete kandidovat do Sněmovny?
To v tuto chvíli nevím. Je to pro mě spousta nových informací během velmi krátké doby. Jsem trochu na hraně svých možností a zjišťuji, zda to vše zvládnu.

Musíme se zaměřit na politiku pro stabilní a fungující rodiny

Řekněte mi, co byste z pozice místopředsedkyně v rámci strany dělala? (rozhovor se odehrál ještě před volbou Moniky Brzeskové místopředsedkyní, pozn. red.)
Přenášela tu zpětnou vazbu. Nevím, jestli páni ministři nezůstali ve své bublině a nezapomněli, co se děje v obcích a krajích. Denně jsem v kontaktu s občany, kteří nám předávají své problémy a my je musíme umět komunikovat i s vedením. Témata, která se teď na vládní úrovni otevírají, jsou špatně.

Co konkrétně?
Jednak zvýšení platů politiků, plat pro paní prezidentovou. Neříkám, že první dáma nemůže mít vlastní budget, ale ta komunikace kolem toho je prostě špatně.

To jde ale dost za ministrem práce Marianem Jurečkou. Je podle vás odtržený od reality?
Nedokážu říct, nejsem s ním v častém kontaktu, vlastně ho moc neznám. Neznám lidi nahoře tak, abych jim dokázala říct, neblbněte.

I přesto jim chcete jako místopředsedkyně krýt záda? Nemůžete se spálit?
Až se spálím a pokud to nebude fungovat, tak od toho jdu pryč.

Marek Výborný vás zmiňuje v souvislosti se zlepšením komunikace s regiony, co byste chtěla dělat?
Za mě bohužel vázne komunikace se samotnými lidovci, aby lidé v místních organizacích byli na stranu hrdí a pyšní. To z nich dnes necítím.

Jak to ale dělat, když se sejdete na vsi v hospodě a máte obhajovat kroky předsedy, se kterými nesouhlasíte?
Ať ministr přijede a vysvětlí to. Na druhou stranu je řada témat, která jsou téměř neřešitelná. Za 10 let se nám nepodařilo pohnout na obci s dostupným bydlením, což mě neskutečně mrzí, ale shora je řada věcí špatně nastavených – výkup pozemků, dotační tituly, drahé projektové dokumentace… Přijde mi, že je to pro řadu obcí téměř nereálné řešení, vždy se objeví nějaká podmínka, která je nepřekročitelná.

Souhlasíte s tím, aby šli lidovci do voleb v rámci  koalice Spolu?
Pro rok 2025 určitě ano, ale myslím, že značka KDU-ČSL by neměla zaniknout.

Pro lidovce je to aktuálně existenční otázka. Sami se do Sněmovny nedostanete a ODS prostě potřebujete.
Ano, Spolu má teď smysl. Ale třeba na příkladech krajské politiky jsme viděli, jak byla KDU-ČSL úplně utlačena a tím pádem se neprodaly ani výsledky, které se třeba u nás na kraji udělaly. Lidé se o tu politiku prostě tolik nezajímají, nejsou v tom tak ponoření a je potřeba, aby hlas KDU-ČSL byl slyšet a nebyli jsme vymazáni z mapy.

Se zvýšením daní pro bezdětné nesouhlasím

ODS bude hodně tlačit na sestavování kandidátek a už teď se objevují informace o tom, že vám budou chtít dát na kandidátkách méně prostoru.
Musí být dobrý vyjednávací tým.

To budete i vy?
Musíme se snažit, uvědomujeme si ale, že nejsme v pozicích značka ideál. Třeba u nás v kraji myslím, že můžeme usilovat o jedničku nebo dvojku na kandidátce, protože ODS tam neměla dobrý výsledek, na rozdíl od lidovců.

Jaká konkrétní témata by lidovci měli zvednout?
Rodinná politika. Myslím, že by se neměli dělat jen kroky v rámci sociální rodinné politiky, ale zaměřit se i na fungující stabilní rodiny. Souhlasím třeba se zvýšením slevy na děti, ale konkrétnější věci po mně nyní nechtějte, musím se rozkoukat v tom, co je připravené a co má šanci.

Konkrétně ODS zvýšení slev na děti zřejmě nepodpoří. Tvrdí, že to znamená velký dopad na rozpočet.
To je přesně to, co si musíme protlačit, protože potom už nám toho moc nezbývá.

Souhlasíte třeba se zvýšením sociálních odvodů pro bezdětné?
Ne.

Je to návrh pana ministra Jurečky.
Myslím, že nemohou být postihovány páry, které jsou třeba bezdětné.

Jaký máte postoj k vašemu „horkému bramboru“ manželství pro všechny?
Úplně bych to téma odsunula, protože si nemyslím, že je to potřeba vyřešit. Základ lidovecké politiky je daný, a pokud to někdo cítí jinak, tak si nemyslím, že by se to mělo řešit politicky.

Politickým tématem se to stává ve chvíli, kdy LGBT komunita usiluje o legitimitu a zákonný rámec. Neměli by chtít, aby na to byl zákon?
Nejde to odpolitizovat. Nicméně jsem to spíš myslela tak, že je to každého osobní a soukromá věc a za mě to prostě nemá být politika.

Stále jsou ale v lidové straně ti, kterým to bytostně vadí – třeba kandidáti na předsedu Šimon Heller nebo Jiří Čunek a požadují jasné vymezení. Jak s takovými lidmi ve straně chcete komunikovat?
Budu muset hledat cestu, jak na ně, ale věřím, že ji najdeme.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidovec Wolf: Jurečkova práce nás stojí voliče. Čunek nám pomůže získat ztracené hlasy

Tagy: