Babiš prezidentem? Pokládat věnce a pronášet projevy by ho asi nebavilo, míní politolog

Andrej Babiš

Lukáš Jelínek o prezidentských volbách

Andrej Babiš (ANO) má největší šanci stát se prezidentem České republiky. Pokud by se volby uskutečnily teď, dosluhující premiér by v druhém kole o funkci hlavy státu stál proti generálovi Petru Pavlovi, tvrdí průzkum agentury Median pro deník MF Dnes. „Babiš by musel po zvolení hodně klást věnce a pronášet projevy, to by ho asi tolik nebavilo. Ale zase by mohl být dál ve vysoké politice,“ zpochybňoval kandidaturu šéfa ANO v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek.

Prezidentské volby by se měly uskutečnit na začátku roku 2023. Vzhledem k tomu, že Miloši Zemanovi uplyne už druhé prezidentské období, nebude moci znovu kandidovat. I když do voleb zbývá ještě více než rok, už teď se začínají rýsovat možní kandidáti.

Podle průzkumu agentury Median by 28,5 % Čechů chtělo za příští hlavu státu Andreje Babiše. 15,5 % hlasů by pak získal generál Petr Pavel. Podle expertů Babišovi nahrává fakt, že je všeobecně známý. Navíc teď bude opozičním vyzyvatelem budoucí vlády šéfa ODS Petra Fialy.

Že Babiš skončil v průzkumu první, nepřekvapilo ani politologa Lukáše Jelínka. „Volba přeje výrazným osobnostem, je to logické. Babiš je jeden z nejvýraznějších českých politiků,“ řekl politolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

Babiš zatím, stejně jako generál Pavel, zájem o Hrad oficiálně neoznámil. „Průzkumy jsou různé. Určitě mě těší, že mi lidi píšou, ale opravdu to není na stole,“ komentoval předseda hnutí ANO možnou kandidaturu.

Podle Jelínka oba potenciální kandidáti zatím mapují terén. Ve volbě totiž nakonec bude mnoho proměnných.

„Jak se ke kandidátům postaví politické strany? To je důležité. Měl by uspět člověk se zajímavým příběhem, ale i s politickou erudicí. Nezkušené politiky by Babiš mohl porazit snadno, ale co kdyby s ním do druhého kola postoupila silná politická osobnost? Možná proto s kandidaturou stále váhá, nechce zažít další velkou porážku,“ míní Jelínek.

Pomůže Zemanova podpora?

Babišovi by v cestě na Hrad mohla pomoci i veřejná podpora současného prezidenta Zemana. Ten si podle Babišových slov jeho kandidaturu na hlavu státu přeje. Zeman se navíc netají tím, že hnutí ANO podpořil již v říjnových sněmovních volbách.

Podle Jelínka je také zásadní otázkou, jestli má Babiš o funkci prezidenta vůbec zájem, a to bez ohledu na to, jakou šanci by ve volbách měl. „Není to tolik manažerská či exekutivní funkce, jako je předseda vlády. Babiš by musel po zvolení hodně klást věnce a pronášet projevy, to by ho asi tolik nebavilo. Ale zase by mohl být dál ve vysoké politice,“ shrnul možné dilema Jelínek.

Generál Pavel se v průzkumu těšil hlasům především ze strany voličů koalic Spolu a PirSTAN, ale i od podporovatelů hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Dle odborníků by Pavlovi mohla prezidentskou kampaň výrazně zkomplikovat jeho komunistická minulost.

Třetí v průzkumu poněkud překvapivě skončil šéf hnutí STAN Vít Rakušan. S 8,5 % se tak dostal mimo jiné před senátora Jiřího Drahoše (za STAN) či senátorku Miroslavu Němcovou (ODS). Rakušan ale na rozdíl od Babiše nebo Pavla zájem o prezidentskou funkci předem vyloučil.

Agentura Median průzkum prováděla od 15. do 23. listopadu, zúčastnilo se ho 2 482 respondentů.

Prvních deset míst:

  • 1. Andrej Babiš (26,5 %)
  • 2. Petr Pavel (15,5 %)
  • 3. Vít Rakušan (8,5 %)
  • 4. Jiří Drahoš (7,5 %)
  • 5. Miroslava Němcová (7 %)
  • 6. Pavel Fischer (6,5 %)
  • 7. Václav Klaus (5 %)
  • 8. Marek Hilšer (4,5 %)
  • 9. Miroslav Kalousek (3,5 %)
  • 10. Danuše Nerudová (3 %)

Tagy: