Sestavení vlády by mohlo jít rychleji, posteskl si Bartoš po schůzce se Zemanem ve vitríně

Miloš Zeman a Ivan Bartoš

Ivan Bartoš promluvil po schůzce s prezidentem

Schůzky prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na ministry jsou plánované na dva týdny. První odstartoval kandidát na šéfa resortu pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš. V pondělí na tiskové konferenci po jednání v Lánech si posteskl, že by sestavování vlády mohlo jít rychleji. Zda Zemanovi vadí nominace piráta Jana Lipavského na místo ministra zahraničí, Bartoš nezjistil.

„Motivace prezidenta, proč jsou schůzky s kandidáty na ministry plánované na dva týdny, budu těžko hodnotit. Je to zdržení, když je vláda Andreje Babiše v demisi. Mohlo by se postupovat rychleji, ale musíme brát v potaz zdravotní stav prezidenta,“ uvedl na tiskové konferenci Ivan Bartoš.

Pondělní debatu s prezidentem, který musel kvůli pozitivnímu testu na koronavirus jednat z vitríny, ale zhodnotil jako skutečně zajímavou a konkrétní. „Bavili jsme se především o prioritách ministerstva pro místní rozvoj a digitalizaci,“ upřesnil šéf Pirátů.

Má Zeman problém s Lipavským?

Zároveň řekl, že prezident nepotvrdil, zda má problém s nominací Jana Lipavského na místo ministra zahraničí. Nadále tak není jisté, kterého ze členů vlády se prezident případně chystá „vetovat“. „Prezident mě žádal, abych nijak nevystupoval, dokud neproběhnou setkání se všemi kandidáty,“ podotkl Bartoš s tím, že Zemanovu prosbu hodlá respektovat.

Prezident v polovině listopadu řekl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády. Aby nemusel vetovat celou vládu, premiérovi Petru Fialovi (ODS) plánoval navrhnout, aby dotčený úřad řídil nebo řízením pověřil jiného člena vlády. Fiala však jakoukoliv změnu v kandidátce odmítl. Lipavský by Zemanovi mohl vadit i proto, že se už v minulosti kriticky stavěl především k diplomatickým vztahům Česka s Čínou a Ruskem.

Zeman se v minulosti pokoušel ovlivnit složení vlád opakovaně. Odmítl jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho nebo ministrem kultury Michala Šmardu (oba ČSSD). Prezident tak učinil i přes výtky odborníků, podle kterých ústava hlavě státu neumožňuje určovat složení kabinetu. Šmarda se nominace po vleklém sporu vzdal, místo Pocheho nakonec sociální demokraté navrhli do čela resortu zahraničí Tomáše Petříčka.

Zeman měl ve čtvrtek pozitivní test na koronavirus, musí proto 14 dní zůstat v izolaci. S budoucími ministry tak jedná z vitríny. Jako další se s ním v úterý sejde kandidát na ministra kultury Martin Baxa (ODS), schůzky se totiž konají podle abecedy.

Cyklus setkání Zemana s budoucími ministry by měl skončit v pátek 10. prosince. Poté se prezident opět setká s premiérem Fialou, se kterým mluvil již v neděli po jmenování do funkce předsedy vlády.

Tagy: