Babiš: Rakušan je nebezpečný, podrazil Piráty a teď premiéra. Nyní se tváří, že je růžový

Andrej Babiš

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) je nebezpečný, ve volbách nejdříve podrazil Piráty a teď svým klipem zaútočil na premiéra Petra Fialu (ODS). To si myslí předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS poznamenal, že to byl Rakušan, kdo volal po cenzuře na internetu, o to víc je pak absurdní, že pořádá v regionech debaty „bez cenzury“. „Nyní se tváří, že je růžový,“ rýpnul si do změny loga hnutí STAN Babiš. Ministr vnitra ale opakovaně odmítl, že by v Česku kdokoliv zakazoval či odstraňoval „nepohodlné“ názory. „Můžete se ptát, na co chcete. V tomhle státě žádná cenzura není,“ řekl Rakušan v pondělí v Karviné.

Video šéfa hnutí STAN, v němž uznává chyby současného kabinetu, rozvířila vody ve vládní pětikoalici. Ačkoliv se Rakušan několikrát nechal slyšet, že v žádném případě nejde o útok na premiéra Fialu – a den před zveřejněním videa s ním o tom hovořil – mnozí to vidí opačně. Někteří politologové vidí v záběrech ze šatny start kampaně, opoziční poslanci pak jasný rozkol mezi vládními stranami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakušan si v Karviné sedl na pivní sud nenávisti. Hospoda mu nadávala do fašistů

„Máme neschopného premiéra. Lže a říká, že je tu ráj na zemi. Rakušan je všehoschopný, prosazoval cenzuru. Podrazil Piráty, teď je to útok na premiéra. Podrazil vládu a ODS. Divím se, že je Fiala v klidu. Rakušan je nebezpečný,“ řekl v pořadu Nový den předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

VIDEO: Jak vypadala debata Víta Rakušana s odpůrci vlády v Karviné?

Na druhou stranu uznal, že video hnutí STAN má nejspíše na svědomí zkušený marketingový tým. Šlo ale o ojedinělou chválu. „Video je proti vládě. Chce vzít voliče Pirátů a ODS, kterou ničí Fiala. Nechce voliče z hospody. TOP 09 dorazil Miroslav Kalousek, KDU-ČSL je mimo,“ pokračoval někdejší ministerský předseda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj Rakušan chápe, že je vláda nepopulární. „Teď se tváří, že s tím nemá nic společného. Je posedlý dezinformacemi, zavádí cenzuru, desítky lidí jsou vyšetřovány za názor. Debaty bez cenzury, to je absurdní a arogantní. Tváří se růžově, ale je to útok na premiéra. Nebezpečný člověk,“ zakončil Babiš svou salvu kritiky.

Kdy podáš demisi? ptali se lidé Rakušana

Rakušan má za sebou první debatu mezi občany, své turné „bez cenzury“ odstartoval v Karviné. Hospoda, kde se událost odehrála, byla už před začátkem plná kritiků současné vlády. Přesto se ministr vnitra snažil o klidnou konverzaci s lidmi, kteří nepatří mezi tradiční voliče pětikoalice.

„Můžete se ptát, na co chcete. V tomhle státě žádná cenzura není,“ řekl Rakušan na úvod pondělní debaty, načež se setkal s pokřikováním osazenstva hospody. „Chci se zeptat, kdy podáš demisi, protože už jsi pokazil, na co jsi sáhl,“ konfrontoval ministra jeden z prvních tazatelů, kteří dostali slovo.

Rakušan označil dotaz na začátek za ostrý. „Odpověď vás možná zklame, ale demisi nehodlám podávat, máme zde volby, které rozhodnou, kdo v příští vládě bude sedět,“ reagoval za pokřikování některých hostů. Reportáž z místa od Ivana Motýla si můžete přečíst zde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Video předsedy hnutí STAN bylo rovněž tématem nedělní Partie Terezie Tománkové. Poslechněte si záznam z velké politické debaty.

Tagy: