Babiš se loučil na summitu V4. Mám plné břicho a těším se do postele, prohlásil

Andrej Babiš

Zemanův ústupek překvapil nejen experty, ale i politiky

To, že prezident Miloš Zeman ustoupil novému premiérovi Petru Fialovi a rozhodl se jmenovat celou vládu i s Pirátem Janem Lipavským, ke kterému má výhrady, překvapilo nejen experty, ale i samotné politiky. Mezitím ale novináři zjistili, že ještě před důležitým jednáním se Zemanem jel Fiala cosi řešit s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Objevují se tak pochybnosti, na čem se vlastně premiér s prezidentem dohodli.

Ministři budou jmenováni v pátek, včetně Jana Lipavského (Piráti), který se ujme resortu zahraničí. V pondělí to oznámil designovaný premiér Petr Fiala. Okamžitě se začaly rojit spekulace, co za to prezidentovi Miloši Zemanovi slíbil. „Naše diskuze s panem prezidentem byla otevřená a místy i tvrdá,“ uvedl Fiala.

Do ministrů chtěl v minulosti Zeman mluvit i Babišově vládě. A ten ho nepřesvědčil. „Pana prezidenta nejsem schopen znásilnit, takže jsem asi neschopný,“ řekl tehdy Babiš.

Schůzka s Mynářem

Podle Fialy teď Zeman ustoupil pro dobro země. „Já jsem si osobně myslel, že pan prezident neustoupí. Fiala má Sněmovnu, za sebou Senát, možná i Ústavní soud,“ sdělil Babiš nyní.

Fialu to ale stálo několik veřejně neprezentovaných schůzek. Ukázalo se, že ve středu večer jel za Zemanem a v pátek za kancléřem Mynářem. S tím ale prý politiku neřešil. „S kancléřem řešili organizační otázky jmenování vlády,“ uvedl mluvčí ODS Václav Smolka.

Jenže to bylo ještě před schůzkou, kde Zeman Fialovi ustoupil. Až tam se měli domluvit. O schůzce Fialy s Mynářem, kterou prý plánovali týden, přitom nevěděl ani budoucí vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Na tiskovou konferenci ve Sněmovně přišli alespoň Fialovi kolegové z koalice. Říct více si ale netroufli. „Spekulace nad tím, kdo se kde s kým a jak sešel, nemá z mého pohledu vůbec žádný smysl nějak komentovat,“ uvedl místopředseda hnutí STAN Jan Farský.

Babišova rozlučka v Budapešti

Do toho všeho se v pondělí končící Andrej Babiš v Budapešti už pomalu loučil s evropskými státníky. A nešetřil úsměvy. „Jeho přátelství se nás vždy citově dotklo. Bylo sympatické, jak skvěle ovládá francouzštinu,“ vyzdvihl Babiše francouzský prezident Emmanuel Macron. „Věřím, že zůstaneme přáteli i nadále,“ dodal slovenský premiér Eduard Heger.

Na svém pravděpodobně posledním jednání Visegrádské čtyřky v pozici předsedy vlády se Andrej Babiš v Maďarsku zdržel až do pozdních večerních hodin. V luxusní restauraci večeřel s premiéry Maďarska, Polska, Slovenska a taky s francouzským prezidentem Macronem. „Husí játra, někteří rybu, biftek, dukátové buchtičky a tokajské víno, takže mám plné břicho a těším se do postele,“ zhodnotil situaci Babiš.

Babišovi i Fialovi lidé už na konec týdne připravují oficiální předání úřadu vlády. V pátek a v sobotu mají převzít resorty noví ministři.

Tagy: