Zemědělec, lékař, právník i učitel. Podívejte se, kdo nám bude vládnout

Vláda Andreje Babiše (ANO) v pátek definitivně skončí a vystřídá ji nový kabinet Petra Fialy (ODS). Nová vláda bude mít 18 členů. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila sérii článků, ve kterých postupně budoucí ministry představí.

Nový kabinet Petra Fialy má být jmenován v pátek 17. prosince v 11 hodin dopoledne na zámku v Lánech. O důvěru Sněmovny bude nová vláda žádat zřejmě 12. ledna příštího roku. CNN Prima NEWS vám přináší medailonky osmi členů vlády, ostatní ministry představíme v dalších článcích.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS)

Univerzitní profesor politologie, bývalý rektor Masarykovy univerzity, někdejší ministr školství a šéf ODS. Do čela strany byl zvolen v lednu 2014. Očekávalo se od něj de facto jediné: Že bude jiný než jeho dva předchůdci – Mirek Topolánek a Petr Nečas. To se mu podařilo. Od prvně jmenovaného se zjevně lišil mírnou povahou a od obou faktem, že kolem Fialovy osoby nekroužili lidé z lobbistického podsvětí. Ani mnozí Fialovi příznivci však moc nevěřili, že by se tichý politolog mohl jednou stát premiérem.

V průběhu svého šéfování ODS Fiala čelil kritice, že stranické preference stagnují nebo nerostou dostatečně. I některým členům ODS vadilo, že Fiala není dostatečně razantní a že mu ve srovnání s Andrejem Babišem chybí charisma. Letos však Fiala dovedl koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) k vítězství ve volbách a prezident Miloš Zeman jej v neděli 28. listopadu jmenoval premiérem.

Je mu 57 let, má tři děti a pevné pouto s brněnským konzervativně-liberálním intelektuálním prostředím. Vždy kandiduje do dolní komory Parlamentu v Jihomoravském kraji a odolává stěhování do Prahy. Ve Sněmovně sedí od roku 2013.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Dlouholetý politik, bývalý ministr dopravy, zdatný rétor a první místopředseda ODS. Zbyněk Stanjura, který usedne ve vládě Petra Fialy jako šéf státní kasy, pochází z Opavy. V politice je přes 20 let, začínal jako zastupitel Moravskoslezského kraje, osm let byl primátorem Opavy. Do Sněmovny se dostal v roce 2010. Před vstupem do politiky pracoval jako programátor a ředitel IT firmy, kterou založil.

Stanjura je dlouhodobým kritikem vlády Andreje Babiše (ANO), co se týče rozpočtové politiky. Vždy se hlasitě vymezoval proti schodkům státních rozpočtů. Poté, co se poslaneckého mandátu vzdal Miroslav Kalousek (TOP 09), platí Stanjura ve Sněmovně za jednoho z nejvýraznějších rétorů. V minulosti bojoval například proti přijetí EET. Koaliční program mluví o tom, že nová vláda elektronickou evidenci tržeb zruší. Stanjura by chtěl také zvýšit daňovou slevu na poplatníka nebo zvýšit limit pro povinnou registraci k DPH na dva miliony korun.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Bývalý středoškolský učitel, dlouholetý starosta Kolína a šéf hnutí STAN Vít Rakušan usedne na resort vnitra. Do politiky se dostal v roce 2010, když vedl kandidátku uskupení „Změna pro Kolín“. Členem STAN je od roku 2015, hnutí vede od roku 2019. Ze všech politiků v letošních volbách získal nejvíce preferenčních hlasů, kroužek na kandidátce ve Středočeském kraji mu dalo přes 60 tisíc lidí.

Rakušan se často hlásí k myšlenkám a odkazu bývalého prezidenta Václava Havla. Během svého angažmá ve Sněmovně se v minulosti věnoval zahraniční politice, vymezoval se proti Rusku i Číně. Rakušan vystudoval historii a germanistiku na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a školský management na Univerzitě Karlově v Praze.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Předseda lidovců, bývalý ministr zemědělství a otec pěti synů. Marian Jurečka bude v nové vládě řídit ministerstvo práce a sociálních věcí. Původně se spekulovalo, že se Jurečka vrátí zpět na zemědělství, tam ale zamíří Zdeněk Nekula.

Jurečka vystudoval obor rostlinolékařství se specializací na ochranu rostlin na Mendelově univerzitě v Brně. V minulosti se živil jako soukromý zemědělec na rodinném statku v Rokytnici na Přerovsku, farmu jeho rodina pořád vlastní, při vstupu do Sobotkovy vlády ji oficiálně převedl na manželku. Rád jezdí v kombajnu nebo traktoru, fotografie občas umisťuje i na sociální sítě.

Jurečka nedávno vzbudil rozruch názorem, že výši důchodů by měl v budoucnu ovlivnit počet vychovaných dětí. Odmítl však, že by trestal někoho, kdo například nemůže mít děti.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Dlouholetá politička, poslankyně a budoucí ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v minulosti pracovala v bankovnictví. Do ODS vstoupila už v roce 1997, o rok později zasedla v zastupitelstvu Prahy 2, v městské části působila několik let jako starostka.

Do dolní komory se dostala v roce 2010. Tehdy byl jejím partnerem současný hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. Když se v roce 2012 stal Červíček policejním prezidentem, Černochová se vzdala členství ve sněmovním bezpečnostním výboru. Ve Sněmovně se dlouhodobě věnuje tématům spojeným s armádou, v minulém volebním období vedla branný výbor.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Lékař, profesor a poslanec TOP 09 Vlastimil Válek usedne na ministerstvu, které je v posledních letech covidové pandemie klíčové. Válek se například staví proti povinnému očkování. „To by bylo selhání systému. Má to řadu legislativních a odborných problémů,“ prohlásil už dříve.

Válek je profesí lékař a přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny ve Fakultní nemocnici v Brně. Vystudoval obor všeobecné lékařství na Lékařské fakultě UJEP v Brně (dnes Masarykova univerzita). V minulosti pracoval v mezinárodní organizaci Červený kříž. V letech 2012 až 2016 byl zastupitelem Jihomoravského kraje.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Právník a vlivný zákulisní hráč ODS, který se po letech vrátí na ministerstvo spravedlnosti. Pavel Blažek je politik z jižní Moravy. V Brně, odkud původem právník Blažek pochází, si vysloužil kvůli kontroverzím přezdívku „don Pablo“. ODS se však Blažka zastává a on sám všechna nařčení ohledně své osoby odmítá.

Nominace Blažka do vlády má být ústupkem staré ODS i prezidentu Miloši Zemanovi, který si s Blažkem rozumí. Blažek je v politice už dlouho – od roku 1998. Kromě toho, že byl brněnským zastupitelem i radním, působil v letech 2012 až 2013 jako ministr spravedlnosti ve vládě Petra Nečase.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN)

Pedagog, skaut, jeden ze zakladatelů hnutí STAN a někdejší starosta obce Suchá Loz Petr Gazdík bude řídit ministerstvo školství. Vystudoval učitelství matematiky a zeměpisu na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V letech 2009–2014 a 2016–2019 byl předsedou hnutí STAN, které předal Vítu Rakušanovi.

Gazdík chce změnit školství, aby děti více připravovalo na budoucnost. Obšírněji na toto téma hovořil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Gazdík se v poslední době dostal několikrát do křížku s končícím premiérem Andrejem Babišem (ANO). Prohlásil například, že se odcházející premiér bojí, že se dostane do vězení. Babiš se zase nechal slyšet, že Gazdík nezvládne bez dosavadního ministra Roberta Plagy resort řídit.

Tagy: