Babiš se při obstrukci přiznal k „vypovídávání“, připomněl expert. Zmínil i velký cirkus

Střípky z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, 21. . 2023

Andrej Babiš si ve Sněmovně vykládá, co chce. Sám přiznal, že konkrétní body k programu schůze předloží, až se „vypovídá“. Slova šéfa hnutí ANO připomněl v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS komentátor Českého rozhlasu PLUS Petr Hartman. Uznal také, že obstrukce mohou sloužit jako legitimní nástroj rozpravy nad zákonodárnými procesy, ale vzápětí pronesl, že mohou vést při nedodržení jednacího řádu až k vypnutí mikrofonu a „velkému cirkusu“. Nadměrné využívání této možnosti vyčetl opozici i komentátor Lidových novin Petr Kamberský.

Hartman upozornil na skutečnost, že několikahodinové výstupy opozičních poslanců mohou veřejnost značně unavit. „Tito politici potom sázejí na to, že se nějaké střípky dostanou až k lidem a že je zaujmou,“ uvedl. Rovněž se podivoval nad tím, že ve Sněmovně se přes 12 hodin schvaloval program jedné schůze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okamura: Zvyšování penzí je nedostatečné. Vláda chce již potřetí okrást důchodce

V souvislosti s tím upozornil i na některé argumenty, které zazněly během dlouhého proslovu Andreje Babiše. „‚Můžu říkat, co chci,‘ tvrdil. Je to sice pravda, ale jednací řád umožňuje předsedajícím, aby řečníka v jakémkoliv ohledu usměrňovali, třeba by hovořil opravdu k věci,“ přiblížil komentátor. Zmínil i neobvyklé případy, kdy musel být mikrofon vypnut. „To byl ale opravdu velký cirkus,“ zdůraznil v pořadu Zprávy PLUS.

„Jsme tedy svědky toho, že sice předsedající schůze opakovaně upozorní na to, aby poslanec mluvil k věci, ale on si přesto stále vykládá, co chce. Babiš se k tomu dokonce sám přiznal. Když byl vyzván, aby předložil konkrétní body související s programem schůze, odpověděl, že se k tomu dostane, až se vypovídá,“ vypíchl slova opozičního šéfa Hartman. „Něco takového názorně vypovídá o tom, že Sněmovna by takto fungovat rozhodně neměla,“ doplnil.

Ani Kamberský nevidí pro obstrukce nějaký důležitější důvod. „Měly by se využívat v mimořádných situacích, třeba když vláda po roce a půl nicnedělání schvalovala změny důchodů a tvrdila, že se tak děje ve stavu legislativní nouze a že hrozí zásadní hospodářské škody. V tom vidím důvod pro obstrukce,“ řekl komentátor ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj opozice tuto možnost nadužívá. „Na druhou stranu je třeba říct, že když se na jaře jednalo o důchodech, byla to právě opozice, kdo utnul diskuzi,“ vytknul Kamberský a připomněl schvalování EET, které se v tehdejší vládě hnutí ANO řešilo přes 13 měsíců. „Myslím si tedy, že si vzájemně nemají co vyčítat. Celé to dění nejspíše odradí voliče, kteří si řeknou, že to nikam nevede,“ dodal.

VIDEO: Ostrá hádka ve Sněmovně: Můžu tady říkat, co chci, pustil se Babiš do Pekarové

Tagy:
Andrej Babiš jednání opozice zákonodárci poslanci komentátor vláda schůze Zprávy plus Petr Kamberský obstrukce Petr Hartman Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod