Babiš se rozloučil s vládou: Považuji za úspěch, že jsme vydrželi celé období

Poslední tisková konference Babišovy vlády

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za úspěch, že to vláda vydržela ve funkci celé volební období. Řekl to v pátek na poslední tiskové konferenci končícího kabinetu. Poděkoval všem svým ministrům i voličům. Zároveň popřál hodně štěstí nastupující vládě premiéra Petra Fialy (ODS), kterou ve Strakově akademii přivítá krátce po poledni.

„Za úspěch považuji, že naše menšinová vláda vydržela celé období, byli jsme ve funkci 1 464 dní,“ prohlásil Babiš na tiskové konferenci ve Strakově akademii. „Nebylo to jednoduché. Bez covidu jsme byli jen dva roky. Jaká byla naše vláda, to vyhodnotí historie,“ pokračoval.

Menšinová vláda v ČSSD s tolerancí KSČM ale byla u moci až od poloviny roku 2018. první Babišově vládě nebyla 16. ledna 2018 vyslovena důvěra. Tu Babiš získal až 12. července 2018, pro bylo 105 ze 196 přítomných poslanců.

Česko podle Babiše prosperuje, má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii a nízkou zadluženost. Končící premiér rovněž vyzdvihl, že jeho kabinet navyšoval důchody, snižoval daně a investoval do dopravy, zdravotnictví, digitalizace, sportu nebo armády. „Nová vláda má připraveno otevřít 200 kilometrů dálnic a obchvatů. Je to předpoklad po investice. Zdravotnictví i díky coviduje prioritou,“ prohlásil.

Na tiskové konferenci doprovázeli premiéra vicepremiéři za jeho hnutí Karel Havlíček a Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Společně poděkovali voličům i všem, kteří jim na úřadech pomáhali. „Svolal jsem vládu, abych poděkoval všem ministrům za spolupráci, a hlavně jsme chtěli poděkovat všem lidem, kteří nás zvolili do funkcí. Můžu říct za všechny, že jsme dělali maximum pro to, abychom jejich očekávání naplnili,“ konstatoval končící předseda vlády.

Vojtěch: Pandemie nás může ještě potrápit

Vojtěch ve svém projevu varoval před novou variantou koronaviru omikron. Podle něj se brzy stane dominantní po celé Evropě. Důležitá je tak vakcinace. „Od 19. ledna budou mít všichni občané nárok na třetí dávku vakcíny. Prosím všechny, kteří mají na posilující dávku nárok, aby se šli naočkovat,“ prohlásil a dodal, že proočkovanost v Česku není nakonec tak nízká, jak by se mohlo zdát.

V dospělé populaci má očkování 74 procent lidí, nad 12 let je 72,4 procenta. „Budu šťastný, když se čísla budou zvyšovat. Uvidíme, co vláda udělá s vyhláškou o povinném očkování. Zrušení by byla chyba, pandemie nás může ještě potrápit,“ vzkázal nastupujícímu kabinetu. Posilující dávku dostalo zatím 27 procent Čechů, nad 65 let je to 62,8 procenta.

Kabinet hnutí ANO a ČSSD podal demisi 11. listopadu, od té doby vykonával z pověření prezidenta Miloše Zemana prozatímně svou funkci do jmenování nové vlády. Ministry kabinetu Petra Fialy jmenuje Zeman v pátek v 11:00 v Lánech, po poledni pak dorazí na Úřad vlády. V odpoledních hodinách a v sobotu pak bude členy vlády Fiala postupně uvádět do úřadů. Začíná s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

Tagy: